Články a encyklopédie

7 živín, ktoré nám najčastejšie chýbajú.

7 živín, ktoré nám najčastejšie chýbajú.

7 živín, ktoré nám najčastejšie chýbajú.

Poznáte už 7 najdôležitejších živín, ktoré nám najčastejšie chýbajú? Ak nie, v tomto článku vás pozývame, aby ste sa s nimi zoznámili.

Popis

Draslík: Zníženie krvného tlaku.

Draslík je kľúčový. Štúdie ukazujú, že draslík môže pomôcť udržať zdravý krvný tlak, plodnosť a funkciu svalov a nervového systému. Veľa draslíka sa nachádza v mlieku, zemiakoch, strukovinách, avokáde..., a banánoch.

 

Horčík: Prevencia chorôb.

Nízka hladina horčíka môže súvisieť so zdravotnými problémami, ako je osteoporóza, vysoký krvný tlak, cukrovka, svalové kŕče a srdcové choroby. Ľudia, ktorí konzumujú veľké množstvo alkoholu, sú tiež ohrození nízkou hladinou horčíka. Veľa horčíka sa nachádza v špenáte, fazuli, hrachu, obilninách... a orechoch.

 

Vitamín A: Zvyšuje obsah beta-karoténu.

Existujú dva typy vitamínu A: retinol a karotenoidy. Karotenoid sa nachádza v mnohých oranžových a žltých potravinách – ako sú sladké zemiaky, mrkva..., – ako aj špenát a brokolica. Vitamín A je životne dôležitý pri podpore zraku, zdravého imunitného systému a rastu tkanív.

 

Vitamín D: Posilňuje srdce a mozog.

Vitamín D je dôležitý pre vývoj zdravých kostí, svalov a nervových vlákien ako aj pre silný imunitný systém. Vitamín D možno získať pobytom na slnku alebo konzumáciou určitých potravín. Potraviny, v ktorých sa vitamín D nachádza, sú ryby, losos, makrela, huby, pečeň, syry... a vaječný žĺtok.

 

Vápnik: Pre silné kosti.

Vápnik je dobrý pre zuby a kosti a zároveň pomáha udržiavať funkciu svalov a srdcový rytmus. Dobrým zdrojom vápnika je losos, kel, brokolica, koralový vápnik..., mliečne výrobky.

 

Vitamín C: Dobrý pre kosti.

Vitamín C sa nachádza v mnohých druhoch zeleniny a ovocia. Vitamín C posilňuje rast kostí a tkanív. Ako antioxidant pomáha chrániť bunky pred poškodením. Niektoré štúdie ukazujú, že vysoká dávka (2 000 miligramov denne) môže skrátiť trvanie príznakov nachladnutia.

 

Vláknina: Tráviaci systém.

Vláknina z obilnín, fazule a podobných potravín je pre zdravie veľmi prospešná. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu a zlepšujú pravidelnosť čriev, čo môže znížiť riziko srdcových chorôb, cukrovky a niektorých druhov rakoviny.

(Zdroj: webmd.com)

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.