Články a encyklopédie

9 výhod jedenia uhoriek

9 výhod jedenia uhoriek

9 výhod jedenia uhoriek

Uhorky pozostávajú prevažne z (95%) vody, čo znamená, že sú skvelou potravinou na horúce dni, kedy sa môžeme dehydrovať a sú skvelé aj pre zdravie.

Popis

Uhorky patria do rovnakej čeľade ako tekvica a vodný melón (čeľaď Cucurbitaceae). Rovnako ako vodné melóny, aj uhorky obsahujú prevažne (95 %) vody, čo znamená, že sú výbornou potravinou na letné dni, kedy sa rýchlejšie dehydrujeme.

 

Existuje niekoľko dôvodov, prečo jesť uhorky po celý rok?
Okrem toho, že obsahujú vitamín K, B, meď, draslík, vitamín C a mangán, sú vynikajúce aj pre:
 

 

OCHRANA MOZGU

Uhorky obsahujú protizápalové látky, ktoré hrajú dôležitú úlohu v zdraví mozgu. V jednej štúdii na myšiach zistili, že konzumácia uhoriek zlepšuje pamäť a poskytuje ochranu nervovým bunkám.
 

ZNIŽUJE RIZIKÁ RAKOVINY
Uhorky obsahujú polyfenoly (pinorezinol, lariciresinol a secoisolariciresinol), ktoré môžu pomôcť znížiť riziko rakoviny prsníka, maternice, vaječníkov a prostaty.
 

ZÁPALY

Uhorky môžu pomôcť pri zápaloch v tele. Štúdie na zvieratách ukazujú, že extrakt z uhorky pomáha znižovať nežiaduce zápaly a čiastočne inhibuje aktivity prozápalových enzýmov.
 

ANTIOXIDANT

Uhorky obsahujú veľa antioxidantov, vrátane vitamínu C a beta karoténu. Obsahujú tiež antioxidačné flavonoidy ako kvercetín, apigenín, luteolín a kempferol.
 

SVIEŽI DYCH

Uhorky je možné nakrájať na plátky a umiestniť na podnebie, zničia sa tak baktérie, ktoré spôsobujú zápach z úst. Konzumácia uhoriek podľa ajurvédskych princípov pomáha uvoľňovať prebytočné teplo v žalúdku, ktoré je hlavnou príčinou zápachu z úst u väčšiny ľudí.

 

STRES

Uhorky obsahujú komplex vitamínov B, o ktorých je známe, že zmierňujú pocit úzkosti a zmierňujú niektoré škodlivé látky spôsobujúce stres.
 

PODPORA TRÁVENIA

Uhorky obsahujú dve dôležité látky, ktoré pomáhajú zdravému tráveniu: vodu a vlákninu. Vláknina a voda pomáhajú potrave vášho tela rýchlejšie sa pohybovať tráviacim traktom.
 

ZDRAVÁ TELESNÁ VÁHA

Uhorky majú veľmi málo kalórií (jedna šálka nakrájanej uhorky obsahuje len 16 kalórií), z toho 0,8 % tvorí rozpustná vláknina, ktorá sa v tele rozpúšťa na gél a sťažuje trávenie.
 

PODPORA ZDRAVIA

Uhorky obsahujú draslík, ktorý sa spája s nižšími hladinami krvného tlaku. Správna rovnováha draslíka vo vnútri aj mimo buniek je životne dôležitá pre správne fungovanie vášho tela.
 

SKVELÉ NA ZELENINOVÉ ŠŤAVY

Existuje mnoho spôsobov, ako si vychutnať uhorky. Ak hľadáte niečo iné, uhorky si môžete vychutnať aj v zeleninovej šťave, má veľmi jemnú chuť a veľa vody.
 

KONZUMÁCIA

Ak môžete, vyberte si organické uhorky z miestneho spracovania. Koniec koncov, tie, ktoré cestujú z diaľky, sú voskovanéé a obsahujú menej živín.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.