Články a encyklopédie

Máte potravinovú alergiu?

Máte potravinovú alergiu?

Máte potravinovú alergiu?

Alergie sa v modernom svete stali stálicou, preto je veľmi dôležité ich čo najskôr objaviť a zistiť príčinu ich vzniku. Poznáte už vedľajšie účinky?

Popis

V modernom svete je alergií čoraz viac, preto je veľmi dôležité čo najskôr ju odhaliť a zistiť príčinu.

 
Potravinové alergie sú bežné – a často nepochopené. Mnohokrát sa ľudia vyhýbajú všetkým druhom potravín, na ktoré sa ukazuje, že polovica jedál nie je vôbec alergická.
Niektorí rodičia nikdy netušia, že s ich jedlom môže byť niečo zlé, keď ich deti skončia na pohotovosti alebo sa u nich objavia mierne príznaky, ako je ekzém. Tie sa však nezlepšia, kým rodina nevylúči niektoré alergénne potraviny.

 


Najčastejšia potravina, ktorá spôsobuje alergiu
Potravinová alergia sa môže objaviť, keď citlivý človek zje, vdýchne alebo príde do kontaktu s veľmi malým množstvom určitých potravín. Tie v tele reagujú na takzvané alergény, ktoré môžu byť veľmi mierne až smrteľné.


Potravinová alergia je čoraz bežnejšia. Najhoršie prípady zaznamenala za posledných 10 rokov konzumácia arašidov či vlašských orechov.
 
U detí sú najčastejšie potravinové alergie spôsobené konzumáciou:

  • kravského mlieka, vajec, arašidov, mäkkýšov, sóje, pšenice.

 
U dospelých sú najčastejšie potravinové alergie:

  • arašidy, mäkkýše, ryby (ako sú krevety, kraby a homáre), mäkkýše (ako sú ustrice a mušle), ovocie, zelenina.

 


Najčastejšie príznaky alergie
Symptómy sa zvyčajne objavia až potom, čo začneme jedlo konzumovať, vdychovať alebo prídeme do kontaktu s ním.

Medzi najčastejšie príznaky alergie patria:

  • začervenanie pokožky,
  • vyrážky,
  • svrbivá pokožka,
  • opuchnuté pery alebo očné viečka,
  • zvieranie v hrdle,
  • sipot,
  • problémy s dýchaním,
  • kašeľ,
  • vracanie alebo hnačka.

 


Čo robiť v prípade príznakov? Testovanie?
Ak sa u vás alebo u vášho dieťaťa objavia podobné príznaky po jedle, je vhodné urobiť test na alergiu.
Niekedy však kožné alebo krvné testy, žiaľ, nestačia. Problémom je, že testy na potravinovú alergiu sú veľmi citlivé. To znamená, že mnohokrát zistia, na aký druh ste alergický, no nie na presne konkrétnu potravinu. Alergologické testy sú preto často pozitívne. Najlepší spôsob, ako zistiť, na čo ste alergický, je v prípade príznakov si zapísať, čo ste v posledných hodinách zjedli.


Najlepšou liečbou alergie je vyhýbať sa potravinám, na ktoré ste alergický.

Tip: jedným z riešení v prípade konzumácie jedla, na ktoré ste alergický, je nosenie lekárskeho náramku, na ktorom je uvedené, na čo ste alergický. Taktiež vždy varujte kuchára v reštaurácii, že ste alergický na určité jedlo resp. uistite sa, že jedlo neobsahuje túto potravinu.

Je veľa alergií, ktoré časom vymiznú resp. ľudia na ne môžu byť menej citliví. Napríklad: veľa detí je alergických na kravské mlieko, slepačie vajcia, pšenicu, sóju atď. Ale ako vyrastú, už nie sú citlivé na tieto potraviny.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.