Algin
Čo je algin?
Algin je chemická látka získaná z hnedých morských rias. Ide o prírodný polysacharid, derivát kyseliny algínovej, ktorý sa používa na potravinárske a kozmetické účely. Používa sa ako spojivo v tabletách. Často sa pridáva do liekov a výživových doplnkov určených na zníženie cholesterolu a vysokého krvného tlaku. V potravinárskom priemysle sa algín používa v sladkostiach, želatínach, džemoch, pudingoch, koreninách, príchutiach, spracovanej zelenine, rybích výrobkoch a imitáciách mliečnych výrobkov. Používa sa ako stabilizátor do pripravenej šľahačky, kde pomáha zabezpečiť krémovú textúru a zabraňuje tvorbe ľadových kryštálikov.
Jeho INCI názov je Algin, no nájdete ho aj pod názvom Sodium alginate.
Škodlivé účinky používania algínu nie sú známe, takže FDA v roku 1973 dospela k záveru, že používanie algínu v odporúčaných množstvách je bezpečné.
Ako aditívum sa algín nachádza pod označeniami: E400 (algín alebo kyselina algínová), E401 (alginát sodný), E402 (alginát draselný), E403 (alginát amónny) a E404 (alginát vápenatý).
Výhody používania alginu:
- Zníženie vysokej hladiny cholesterolu v krvi.
- Zníženie vysokého krvného tlaku.