Kyselina asparágová
Kyselina asparágová hrá kľúčovú úlohu pri odstraňovaní vedľajších bielkovín z potravy, ktoré by inak..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Nedostatok glutamínu sa vyskytuje najmä v prípade nevyváženej stravy, ktorá obsahuje príliš málo bielkovín živočíšneho pôvodu. Spoznajte glutamín a prečítajte si celý popis...
Popis
Výhody užívania a úloha v tele:
Glutamín je klasifikovaný ako neesenciálna aminokyselina, čo znamená, že naše telo si ho vytvára samo. Je to veľmi dôležitá aminokyselina, ktorú naše telo potrebuje vo veľkom množstve. Podporuje normálne trávenie, zdravie mozgu, rast svalov a fyzickú odolnosť a je tiež dôležitý pre zlepšenie celkového zdravia. Pozostáva zo zlúčeniny aminokyseliny a kyseliny glutámovej a väčšinou sa nachádza vo svaloch. Obsahujú ho aj iné časti tela, napríklad pečeň, pľúca, mozog a žalúdočné tkanivo. Glutamín predstavuje 60% voľných aminokyselín v ľudskom tele. 90% glutamínu vzniká v kostrových svaloch a jeho tvorba si vyžaduje schopnosť svalu produkovať, skladovať a uvoľňovať glutamín podľa potrieb organizmu.
Nedostatok a príznaky:
Nedostatok glutamínu sa vyskytuje najmä v prípade nevyváženej stravy, ktorá obsahuje príliš málo bielkovín živočíšneho pôvodu. Najčastejšie príznaky nedostatku glutamínu sú:
úzkosť,
abnormálne kolísanie hladiny cukru v krvi,
zápcha alebo hnačka
zlé fungovanie imunitného systému,
nízka svalová hmota,
spomalené hojenie rán,
bolesť svalov po cvičení.
Odporúčaná denná dávka:
Denná potreba glutamínu závisí od rôznych faktorov, ako sú potreby a úroveň aktivity jednotlivca. Vo väčšine prípadov sa odporúča prijať 1-5 g glutamínu denne. Kulturisti zvyčajne prijímajú viac ako 5 g glutamínu denne. Odporúča sa konzumovať ho skoro ráno a hneď po cvičení, iní odborníci odporúčajú konzumovať glutamín 1 hodinu po hlavnom jedle a večer pred spaním.
Vedľajšie účinky alebo predávkovanie:
V prípade predávkovania glutamínom sa môžu vyskytnúť závažné príznaky, ktoré je potrebné okamžite liečiť. Medzi najčastejšie patria žihľavka, opuch tváre alebo pier, príznaky infekcie (horúčka, zimnica, bolesť hrdla), príznaky chrípky, bolesť svalov alebo kĺbov, sucho v ústach, nadmerné potenie a opuchy nôh alebo rúk.
Dobrý zdroj živín:
Najviac glutamínu sa nachádza v:
morské plody,
hovädzie mäso,
červená kapusta,
mlieko,
vajcia,
jogurt,
orechy,
fazuľa,
petržlen,
tmavá listová zelenina,
špargľa.
Vedeli ste?
Glutamín pôsobí ako antioxidant, podieľa sa na detoxikácii organizmu, chráni nás pred škodlivými účinkami žiarenia a chemoterapie, posilňuje oslabený imunitný systém a odstraňuje migrény.
Ak sa chceme zbaviť nadbytočného tuku bez straty svalovej hmoty, suplementácia glutamínom je správnym rozhodnutím. Glutamín sa spotrebuje pri tréningu, preto ho po cvičení potrebuje hlavne tenké črevo a imunitný systém. Užívanie doplnku výživy s obsahom glutamínu je teda určené nielen na nárast svalovej hmoty, ale aj na nahradenie glutamínu v tele, ktorý sme spotrebovali pri fyzickej aktivite.
Kyselina asparágová hrá kľúčovú úlohu pri odstraňovaní vedľajších bielkovín z potravy, ktoré by inak..
Výskumy ukazujú, že nedostatok fenylalanínu a následne dopamínu môže zvýšiť riziko Alzheimerovej a P..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.