Glutamín
Nedostatok glutamínu sa vyskytuje najmä v prípade nevyváženej stravy, ktorá obsahuje príliš málo bie..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Glycín je obzvlášť dôležitý pri udržiavaní zdravého tráviaceho systému a centrálneho nervového systému. Spoznajte glycín a prečítajte si celý popis...
Popis
Výhody užívania a úloha v tele:
Glycín je aminokyselina, ktorá je nevyhnutná pre svalové, kognitívne a metabolické funkcie. Podieľa sa na prenose a rozklade živín, ako je glykogén a tuk, ktoré bunky využívajú ako zdroj energie, čím podporuje aj tráviaci, imunitný a nervový systém organizmu.
V ľudskom tele sa glycín nachádza vo vysokých koncentráciách najmä v koži, v spojivových tkanivách kĺbov a v svalovom tkanive. Glycín z kostnej drene a iných zdrojov bielkovín je jednou z kľúčových aminokyselín, ktoré tvoria kolagén a želatínu.
Naše telo si ho vyrába samo.
Nedostatok a príznaky:
Nedostatok glycínu je u zdravých ľudí veľmi zriedkavý, ale často sa vyskytuje u podvyživených jedincov a u pacientov s AIDS alebo rakovinou. Jedinci, ktorí majú často tráviace ťažkosti alebo trpia chronickou únavou a nedostatkom energie, môžu tiež pociťovať nízke hladiny glycínu v tele.
Odporúčaná denná dávka:
Najnižšia dávka znamená dávkovanie 1-3 g glycínu denne. Vo všeobecnosti je povolená konzumácia do 45 g glycínu denne (bez vedľajších účinkov), no v prípade konzumácie doplnku výživy je potrebné postupovať podľa návodu na obale.
Vedľajšie účinky alebo predávkovanie:
Predávkovanie glycerínom je takmer nemožné, keďže ho naše telo využíva na väčšinu telesných funkcií. Bezpečný je vraj aj v prípade užívania väčších dávok, napríklad 60 g glycínu denne. Osobitná opatrnosť je potrebná u detí, tehotných žien, dojčiacich matiek a ľudí s ochorením pečene alebo obličiek.
Dobrý zdroj živín:
Glycín sa nachádza hlavne v potravinách, ktoré sú bohaté na bielkoviny. Obsahuje tiež:
mäso,
ryby,
mliečne výrobky,
sója,
špenát,
kel,
karfiol,
kapusta,
tekvica,
banány,
kiwi,
uhorky,
fazuľa.
Odborníci odhadujú, že približne 2 g glycínu denne prijme telo z potravinových zdrojov. Konzumáciou výživových doplnkov sa do tela môže dostať podstatne väčšie množstvo glycínu.
Vedeli ste?
Vzhľadom na to, že glycín je jednou z najbežnejších aminokyselín, ktoré tvoria ľudský proteín, nie je prekvapením, že táto jednoduchá zlúčenina je taká dôležitá na dosiahnutie lepšieho celkového zdravia. Glycín je obzvlášť dôležitý pri udržiavaní zdravého tráviaceho systému a centrálneho nervového systému.
Pretože hrá dôležitú úlohu pri tvorbe rastového hormónu a kreatínu, stal sa glycerín cennou aminokyselinou pre športovcov, ktorí chcú budovať svalovú hmotu a zvyšovať svoju silu.
Zvýšenie príjmu glycínu v tele môže prospieť najmä pacientom, ktorí majú problémy s neurologickými poruchami, cukrovkou, chronickou únavou a niektorými druhmi rakoviny. Glycín preto hrá veľmi dôležitú úlohu pri liečbe rôznych zdravotných stavov, aj tých závažnejších.
Udržiavanie zdravej výživy vrátane potravín bohatých na glycín a užívanie doplnkov glycínu v prípade potreby nám môže pomôcť udržať si celkové zdravie.
Nedostatok glutamínu sa vyskytuje najmä v prípade nevyváženej stravy, ktorá obsahuje príliš málo bie..
Výskumy ukazujú, že nedostatok fenylalanínu a následne dopamínu môže zvýšiť riziko Alzheimerovej a P..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.