Glutamín
Nedostatok glutamínu sa vyskytuje najmä v prípade nevyváženej stravy, ktorá obsahuje príliš málo bie..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Kyselina asparágová hrá kľúčovú úlohu pri odstraňovaní vedľajších bielkovín z potravy, ktoré by inak spôsobovali únavu. Zoznámte sa s kyselinou asparágovou a prečítajte si celý popis.
Popis
Výhody užívanía a úloha v tele:
Kyselina asparágová je jednou z 20 aminokyselín, ktoré sú základným stavebným prvkom bielkovín. Patrí medzi neesenciálne aminokyseliny, čo znamená, že naše telo si ho vytvára samo. V našom tele plní rôzne funkcie. Kyselina asparágová stimuluje synapsie v centrálnom nervovom systéme a šíri správy z nervov do mozgu. Hrá veľmi dôležitú úlohu pri premene sacharidov na energiu. Správna hladina kyseliny asparágovej je nevyhnutná pre syntézu ďalších biochemických látok a aminokyselín v tele a je tiež rozhodujúca pre normálny metabolizmus. Keďže sa podieľa na tvorbe bunkovej energie, zodpovedá za normálnu hladinu energie v tele. NADH (nikotínamid adenín dinukleotid) je aktívna koenzýmová forma vitamínu B3. Kyselina asparágová presúva NADH z hlavného bunkového tela do mitochondrií. V dôsledku toho vzniká adenozíntrifosfát (ATP), ktorý naše telo využíva ako palivo.
Odporúčaná denná dávka:
Hoci naše telo produkuje kyselinu asparágovú, depresia a chronická únava môžu znížiť množstvo produkovanej kyseliny asparágovej. K zníženej produkcii môžu prispieť aj poruchy príjmu potravy, vysokobielkovinové diéty, podvýživa a celkový nedostatok aminokyselín v tele. Najčastejším príznakom nedostatku kyseliny asparágovej je silná únava, ktorá sa nedá žiadnym spôsobom odstrániť. V prípade nedostatku je najlepšie jesť zdravú, vyváženú stravu a vyberať si potraviny, ktoré obsahujú aj kyselinu asparágovú. Pomôcť si môžeme aj konzumáciou výživových doplnkov.
Priporočen dnevni odmerek:
Pri užívaní doplnkov výživy je potrebné dodržiavať pokyny výrobcu. Zvyčajne sa odporúča denná dávka medzi 2 000 a 3 000 mg kyseliny asparágovej.
Vedľajšie účinky alebo predávkovanie:
Pri predávkovaní kyselinou asparágovou sa môžu objaviť príznaky ako akné, bolesť hlavy, hnačka, poruchy nálady a depresia. Väčšina užívateľov, ktorí pravidelne užívajú kyselinu asparágovú, nemá žiadne problémy. Výskyt vedľajších účinkov a predávkovania je veľmi zriedkavý.
Dobrý zdroj živín:
Zdroje kyseliny asparágovej zahŕňajú:
Hovädzie mäso,
hydina,
morské plody,
cukrová trstina,
melasa.
Vedeli ste?
Kyselina asparágová nám dodáva energiu, no nie je to jej jediná úloha. Podieľa sa aj na odstraňovaní toxínov z tela. Kyselina asparágová hrá kľúčovú úlohu pri odstraňovaní vedľajších bielkovín z potravy, ktoré by inak spôsobovali únavu, podráždenosť a neschopnosť sústrediť sa. Prispieva tiež k zlepšeniu funkcie mozgu tým, že posilňuje bunky, ktoré tvoria mozog. Okrem toho sa odborníci domnievajú, že zvýšený príjem kyseliny asparágovej v tele môže eliminovať príznaky chronickej únavy. Štúdie ukázali, že u 75 až 94 % pacientov trpiacich chronickou únavou došlo po pravidelnom dlhodobom príjme doplnkov výživy s kyselinou asparágovou k zlepšeniu príznakov ochorenia.
Nedostatok glutamínu sa vyskytuje najmä v prípade nevyváženej stravy, ktorá obsahuje príliš málo bie..
Výskumy ukazujú, že nedostatok fenylalanínu a následne dopamínu môže zvýšiť riziko Alzheimerovej a P..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.