Články a encyklopédie

Arašidové maslo (Arachis hypogea)

Arašidové maslo (Arachis hypogea)

Arašidové maslo (Arachis hypogea)

V štúdii vedci zistili, že ľudia, ktorí pravidelne konzumovali arašidové maslo, mali o 27 % nižšie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. Spoznajte arašidové maslo a prečítajte si celý popis...

Popis

Arašidové maslo

Arašidové maslo sa získava z:

Názov rastliny: 

Podzemnica olejná

Latinský názov rastliny: 

Arachis hypogea

Iné názvy pre maslo: 

/

 

Všeobecný popis rastliny a procesu pestovania:

Arašid je rastlina, ktorá môže dorásť až do výšky 60 centimetrov. Spoznáte ju podľa žltých alebo oranžových kvetov. Ide o strukovinu, ktorá sa vo svete pestuje najmä pre jedlé semená, no na Slovensku ju pestuje len pár jedincov. Semená rastliny sa nachádzajú v strukoch, ktoré sa zbierajú zelené a následne sa sušia, čo určuje aj kvalitu semien.

Arašidové maslo sa získava zo suchých, pražených arašidov, ktoré sú pomleté ​​do krémovej textúry. Často tiež obsahuje ďalšie zložky, ktoré menia chuť a textúru, ako je soľ, sladidlá a emulgátory, takže sa pred kúpou uistite, že ide o 100% prírodné arašidové maslo bez pridaného cukru. Maslo je výborným zdrojom sacharidov, tukov, bielkovín, vitamínov a minerálov a neobsahuje cholesterol.

Niektoré predpisy vyžadujú, aby arašidové maslo obsahovalo aspoň 90 % arašidov. Kvalitné maslo spoznáte podľa krémovej textúry a príjemnej orieškovej vône. Keďže môže byť nahrubo alebo jemne mleté, na trhu sú aj maslá, ktoré obsahujú väčšie častice arašidov.

 

Použitie masla:

Arašidové maslo je skutočnou kulinárskou pochúťkou, no nevyhovuje všetkým chutiam. Odborníci sa domnievajú, že po prvom ochutnaní masla ho jedinec považuje za veľmi chutné, alebo ho po prvom použití už nikdy nepoužije pre nezvyčajnú chuť. Dá sa natrieť na chlieb a tiež džem, dá sa pridať do chlebíčkov alebo použiť pri príprave pečiva. Výborné je aj v kombinácii s palacinkami. Často sa pridáva aj do ovocných smoothies, keďže obsahuje veľké množstvo bielkovín a zdravých tukov. Ako občerstvenie si môžete vychutnať kúsok ovocia s lyžičkou arašidového masla.

Je to výborný produkt, ktorý podporuje aj zdravé chudnutie. Hoci je veľmi kalorický, v miernom množstve nám môže pomôcť udržať si zdravú telesnú hmotnosť a predchádzať obezite.

 

Recepty:

Na prípravu omáčky z arašidového masla potrebujeme:

  • ¼ šálky arašidového masla,
  • 2 čajové lyžičky sójovej omáčky,
  • 1 čajová lyžička hnedého cukru,
  • 1 čajová lyžička čerstvej citrónovej šťavy,
  • ¼ šálky kokosového mlieka,
  • ¼ šálky vody,
  • štipka čili (voliteľné).

 

Všetky ingrediencie zmiešame v miske, vodu pridáme ako poslednú. Zložky sa zahrievajú a miešajú na miernom ohni. Keď omáčka zhustne, je pripravená na použitie. Môže sa uchovávať v chladničke maximálne 3 dni. Používame ako prílohu k varenej zelenine, kuraciemu mäsu, hovädziemu mäsu, krevetám, cestovinám a kebabu.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Nedávna štúdia na Taiwane zistila, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú arašidové maslo, majú o 27 % nižšie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.