Články a encyklopédie

Brusnica (Vaccinium vitis-idaea)

Brusnica (Vaccinium vitis-idaea)

Brusnica (Vaccinium vitis-idaea)

Brusnice dokážu skrášliť náš úsmev. Štúdie neustále ukazujú, že proantokyanidíny v brusniciach môžu inhibovať rast škodlivých baktérií, ktoré spôsobujú ochorenie ďasien. Na základe týchto štúdií do nich mnohí výrobcovia zubných pást a ústnych vôd začali pridávať brusnice. Spoznajte brusnice a prečítajte si celý popis...

Popis

Brusnica

Latinský názov:

Vaccinium vitis-idaea

Užitočná časť:

Listy, čerstvé a sušené ovocie

Iné názvy:

/

 

Všeobecný popis a história:

Brusnice sú jedným z najväčších zdrojov vitamínu C. Ide o vždyzelenú rastlinu, ktorá pochádza zo Severnej Ameriky. Sú rozpoznateľné ako nízke, plazivé kríky s pevnými stonkami. Kvety sú ružové a rastlinu opeľujú včely. Plody majú mierne kyslú chuť.

Indovia používali ovocie už v roku 1550. Brusnice sa jedli čerstvé, vyrábalo sa z nich aj brusnicové pyré. Slúžili na prípravu špeciálneho jedla určeného na prežitie v chladných zimných mesiacoch. Na vytiahnutie jedu z rán po šípoch sa používali obklady.

V roku 1620 sa pútnici naučili používať brusnice. V roku 1683 sa prvýkrát spomína aj brusnicová šťava.

Plody na palube konzumovali aj americkí veľrybári a námorníci, ktorí týmto spôsobom zabránili výskytu skorbutu (nedostatok vitamínu C).

 

Použitie v strave a aplikácia:

Brusnice sa môžu jesť surové aj varené. Môžeme si pripraviť brusnicovú nátierku. Jedným z najobľúbenejších jedál, ktoré sa dajú pripraviť s brusnicami, je brusnicová omáčka, ktorá sa perfektne hodí k rôznym druhom mäsa. Dajú sa jesť aj na raňajky tak, že si z nich pripravíte šťavu alebo ich pridáte do zdravej verzie palaciniek. Sú výborným doplnkom jesenných a zimných šalátov – zoberme si napríklad šalát z rukoly, kyslých brusníc, anízu a feniklu s prídavkom sladkých jabĺk.

Určite ich však môžu využiť aj tí, ktorí majú chuť na sladké, keďže existuje veľa zdravých dezertov, ktoré obsahujú brusnice.

 

Použitie na zdravotné účely:

Brusnicová šťava je známa svojou účinnosťou pri liečbe infekcií močových ciest, pretože inhibuje kolonizáciu baktérií v močovom mechúre a močovej rúre. Šťava zabraňuje vzniku zubného kazu a ochoreniam ďasien. Výskum ukazuje, že pitie brusnicovej šťavy môže poskytnúť ochranu pred gramnegatívnymi bakteriálnymi infekciami, ako je E. coli v močovom trakte.

Kyslé brusnice obsahujú veľké množstvo fenolických flavonoidov – konzumácia má potenciálne výhody pri ochrane pred kardiovaskulárnymi chorobami, rakovinou, starnutím a cukrovkou.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Brusnice dokážu skrášliť náš úsmev. Štúdie neustále ukazujú, že proantokyanidíny v brusniciach môžu inhibovať rast škodlivých baktérií, ktoré spôsobujú ochorenie ďasien. Na základe týchto štúdií do nich mnohí výrobcovia zubných pást a ústnych vôd začali pridávať brusnice.

Brusnice môžu pomôcť pri hojení žalúdočných vredov. Žalúdočné vredy sú spojené s infekciami Helicobacter pylori (H. pylori) a štúdie ukazujú, že brusnice môžu inhibovať rast H. pylori.

Možno by sa brusnicami dal vyriešiť stále častejší problém – odolnosť voči antibiotikám.

 
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.