Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Fenikel obyčajný (vedecký názov Foeniculum vulgare) je rastlina, ktorá divoko rastie aj v prírode v sub-stredomorskej oblasti. Spoznáte ho podľa malých, žlto sfarbených kvetov a valcovitých plodov, ktoré obsahujú semená.
Cení sa najmä pre svoje plody resp. semená, ktoré sú veľmi aromatické. Fenikel bol známy už v starovekej gréckej a rímskej tradícii a dokonca aj v egyptskej.
Netreba si ho mýliť so sladkým feniklom – je to príbuzná rastlina, no využíva sa najmä ako zelenina.
Pri bylinkových čajoch je obzvlášť dôležitá správna príprava a dávkovanie. Zlatým pravidlom je pripravovať ich vždy čerstvé a podľa návodu, ktorý platí pre konkrétnu rastlinu.
Existujú tri spôsoby prípravy bylinkového čaju.
1. Nálev je najrozšírenejšia forma prípravy bylinkových čajov. Usušené rastliny sa zalejú vriacou vodou, ktorá má 90 stupňov Celzia a nechajú sa 5-15 minút odstáť, potom sa čaj scedí.
2. Zálievka je vyrobená z bylín, ktoré sú veľmi citlivé na teplo. Zalejú sa vodou pri izbovej teplote a nechajú sa cez noc odstáť, potom sa scedia.
3. Z koreňov, kôry alebo semien sa zvyčajne pripravuje odvar. Byliny sa privedú do varu v studenej vode, potom sa povaria 10-20 minút a scedia.
Ak nemôžete piť čaj bez prísad, pridajte doň med alebo citrón, ale až keď vychladne natoľko, že je vlažný - len tak teplota nezničí prospešné látky v mede resp. citróne.
Návod na prípravu: 1 čajovú lyžičku (najlepšie čerstvo pomletých semienok) zalejte 250 ml vody, povarte a nechajte 10 minút odstáť. Po obede a po večeri vypite 1 šálku teplého čaju.
Zloženie: fenikel plod.
Netto hmotnosť: 50 g
Upozornenie: Výrobok nie je náhradou vyváženej a pestrej stravy a zdravého životného štýlu.
Skladovanie: Skladujte v suchu pri teplote 5-25 °C.
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.