Horec (Gentiana lutea)
Horec je považovaný za kráľa horkých bylín, pretože jeho horkú chuť možno odhaliť aj pri zriedení v ..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Čakanka preukázateľne stimuluje tráviaci systém (vyživuje črevnú flóru) a zlepšuje vstrebávanie živín. Spoznajte čakanku a prečítajte si celý popis...
Popis
Latinský názov:
Cichorium intybus L.
Užitočná časť:
Koreň, mladé listy, kvety
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Čakanka je stredomorská rastlina, ktorej sa darí v rôznych podmienkach a často sa vyskytuje pri európskych cestách, odkiaľ pochádza.
Je to liečivá a kŕmna rastlina z podradu čakankovitých (Cichoriaceae) a zároveň blízka príbuzná endívie a čakanky.
Spoznáte ju podľa charakteristických svetlomodrých (niekedy ružových alebo bielych) kvetov, ktoré kvitnú od júna do septembra, otvárajú sa ráno a popoludní sú už zatvorené.
V 18. storočí Fridrich Veľký nariadil pražiarom, aby našli lacnejšiu náhradu za kávu pre pruskú armádu. V krajine sa tak zrazu objavilo viac ako 20 pražiarní, ktoré premenili koreň čakanky na kávovú náhradu.
Použitie v strave a aplikácia:
Listy čakanky sa v mnohých kultúrach používajú podobne ako špenát. Koreň čakanky v prášku je výbornou náhradou kávy.
Taliani ju volajú Puntarelle a používajú ju podobne ako púpavu.
Čakanka sa používa na prípravu šalátov, môžeme ju opiecť ako vitlof, pridať do omáčok alebo rýchlo blanšírovať a podávať s varenými zemiakmi. Výborná je aj v kombinácii s cestovinami.
Rastlina je výborným zdrojom vitamínov a minerálov vrátane zinku, horčíka, mangánu, vápnika, kyseliny listovej a draslíka, ako aj vitamínov A, B6, C, E a K.
Použitie na zdravotné účely:
Hoci inulín z koreňa čakanky zohráva dôležitú úlohu ako náhrada tuku v potravinách, môže tiež zvýšiť obsah pridanej vlákniny v potravinách a pomôcť pri podpore zdravého trávenia.
Jedna z publikovaných štúdií o využití inulínu z koreňa čakanky ako prebiotika a vlákniny vysvetľuje, že takmer 90 % inulínu prechádza do hrubého čreva, kde ho trávia tam prítomné baktérie.
Čakanka preukázateľne stimuluje tráviaci systém (vyživuje črevnú flóru, prispieva k pravidelnému vyprázdňovaniu stolice a zlepšuje vstrebávanie živín v tele). Stimuluje životne dôležité orgány, aby vylučovali žlč a produkovali moč.
Má protizápalové vlastnosti - bola potvrdená jeho účinnosť pri znižovaní bolesti pri artritíde, osteoartróze a reumatizme.
Keďže obsahuje inulín a oligofruktózu, podporuje zdravé chudnutie a znižuje chuť do jedla.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Čakanka obsahuje proteín adiponektín, ktorý je užitočný pri prevencii cukrovky.
Horec je považovaný za kráľa horkých bylín, pretože jeho horkú chuť možno odhaliť aj pri zriedení v ..
Grenčina je bila prvič uporabljena v 1700-ih letih kot zdravilo za prebavne motnje, danes pa ima zel..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.