Články a encyklopédie

Čakanka obyčajná (Cichorium intybus L.)

Čakanka obyčajná (Cichorium intybus L.)

Čakanka obyčajná (Cichorium intybus L.)

Čakanka preukázateľne stimuluje tráviaci systém (vyživuje črevnú flóru) a zlepšuje vstrebávanie živín. Spoznajte čakanku a prečítajte si celý popis...

Popis

Čakanka

Latinský názov:

Cichorium intybus L.


Užitočná časť:

Koreň, mladé listy, kvety


Iné názvy:

/


Všeobecný popis a história:

Čakanka je stredomorská rastlina, ktorej sa darí v rôznych podmienkach a často sa vyskytuje pri európskych cestách, odkiaľ pochádza.

Je to liečivá a kŕmna rastlina z podradu čakankovitých (Cichoriaceae) a zároveň blízka príbuzná endívie a čakanky.

Spoznáte ju podľa charakteristických svetlomodrých (niekedy ružových alebo bielych) kvetov, ktoré kvitnú od júna do septembra, otvárajú sa ráno a popoludní sú už zatvorené.

V 18. storočí Fridrich Veľký nariadil pražiarom, aby našli lacnejšiu náhradu za kávu pre pruskú armádu. V krajine sa tak zrazu objavilo viac ako 20 pražiarní, ktoré premenili koreň čakanky na kávovú náhradu. 


Použitie v strave a aplikácia:

Listy čakanky sa v mnohých kultúrach používajú podobne ako špenát. Koreň čakanky v prášku je výbornou náhradou kávy.

Taliani ju volajú Puntarelle a používajú ju podobne ako púpavu.

Čakanka sa používa na prípravu šalátov, môžeme ju opiecť ako vitlof, pridať do omáčok alebo rýchlo blanšírovať a podávať s varenými zemiakmi. Výborná je aj v kombinácii s cestovinami.

Rastlina je výborným zdrojom vitamínov a minerálov vrátane zinku, horčíka, mangánu, vápnika, kyseliny listovej a draslíka, ako aj vitamínov A, B6, C, E a K.


Použitie na zdravotné účely:

Hoci inulín z koreňa čakanky zohráva dôležitú úlohu ako náhrada tuku v potravinách, môže tiež zvýšiť obsah pridanej vlákniny v potravinách a pomôcť pri podpore zdravého trávenia.

Jedna z publikovaných štúdií o využití inulínu z koreňa čakanky ako prebiotika a vlákniny vysvetľuje, že takmer 90 % inulínu prechádza do hrubého čreva, kde ho trávia tam prítomné baktérie.

Čakanka preukázateľne stimuluje tráviaci systém (vyživuje črevnú flóru, prispieva k pravidelnému vyprázdňovaniu stolice a zlepšuje vstrebávanie živín v tele). Stimuluje životne dôležité orgány, aby vylučovali žlč a produkovali moč.

Má protizápalové vlastnosti - bola potvrdená jeho účinnosť pri znižovaní bolesti pri artritíde, osteoartróze a reumatizme.

Keďže obsahuje inulín a oligofruktózu, podporuje zdravé chudnutie a znižuje chuť do jedla.


Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Čakanka obsahuje proteín adiponektín, ktorý je užitočný pri prevencii cukrovky.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.