Články a encyklopédie

Chlorid horečnatý

Chlorid horečnatý

Chlorid horečnatý

V porovnaní s menej rozpustnými formami horčíka je chlorid horečnatý takmer úplne absorbovaný v čreve. Získajte informácie o chloride horečnatom a prečítajte si celý popis...

Popis

Chlorid horečnatý

Čo je chlorid horečnatý?
Chlorid horečnatý, známy pod chemickým vzorcom MgCl2, je typ soli používaný ako doplnok výživy. Prirodzene sa vyskytuje v morskej vode, ale často sa získava zo slaných jazier – najmä Veľkého soľného jazera na severe Utahu a Mŕtveho mora medzi Jordánskom a Izraelom, kde obsah chloridu horečnatého dosahuje až 50 %.

Ide teda o jednu z foriem horčíka, ktorú je povolené používať v potravinách a doplnkoch výživy a zo všetkých foriem horčíka (glycinát, malát, oxid, sulfát a pod.) sa na tieto účely používa najčastejšie.


Prečo potrebujeme horčík?
Horčík je životne dôležitá živina, ktorá nám pomáha udržiavať celkové zdravie. Je zodpovedný za viac ako 300 biochemických reakcií v tele, vrátane regulácie krvného cukru, krvného tlaku a svalových a nervových funkcií. Je tiež nevyhnutný pre tvorbu bielkovín, kostných minerálov a DNA.


Čo sa stane, ak máme nedostatok horčíka?
Hoci je nedostatok horčíka často subklinický (to znamená, že prebieha bez zjavných príznakov), môže sa prejaviť všeobecnými alebo nešpecifickými príznakmi, ako je únava, slabosť, depresia, mimovoľné zášklby a arytmia (nepravidelný srdcový tep).

Chronický nedostatok horčíka úzko súvisí so širokým spektrom zdravotných problémov, vrátane astmy, migrény, cukrovky 2. typu, metabolického syndrómu, hypertenzie, aterosklerózy, osteoporózy a rakoviny hrubého čreva.


Prečo je chlorid horečnatý najlepšou dostupnou formou horčíka?

Soli horčíka, ako je chlorid horečnatý, uľahčujú nápravu nedostatku horčíka, pretože sa môžu rozpúšťať vo vode. V porovnaní s menej rozpustnými formami horčíka je chlorid horečnatý takmer úplne absorbovaný v črevách, čo zvyšuje jeho biologickú dostupnosť v krvi.

Podľa štúdie z roku 2017 uverejnenej v časopise Current Nutrition and Food Science je biologická dostupnosť chloridu horečnatého (a iných solí horčíka, ako je aspartát horečnatý, glukonát, citrát a laktát) medzi 50 % a 67 %. Organické soli, ako je chlorid horečnatý, sú o niečo účinnejšie ako anorganické soli.

S akými problémami môže chlorid horečnatý pomôcť?

  • V prípade podvýživy.
  • Na diéte s nízkym obsahom horčíka.
  • Keď čelíme ťažkým hnačkám a vracaniu.
  • Pri chronických črevných problémoch, ako je Crohnova choroba a celiakia.
  • Počas tehotenstva a dojčenia.
  • Pri zle kontrolovanom diabete.
  • V prípade alkoholizmu.
  • Počas obdobia užívania diuretík.
  • Pri problémoch so štítnou žľazou.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.