Články a encyklopédie

Čierne ríbezle - spoznajte výhody!

Čierne ríbezle - spoznajte výhody!

Čierne ríbezle - spoznajte výhody!

Čierne ríbezle obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktorý bojuje proti infekciám. Sú známe ako prirodzená podpora srdca a buniek. Pôsobia proti starnutiu.

Popis

Čierne ríbezle sú ovocie, ktoré je obľúbené najmä v lete. Je to skutočné bohatstvo živín, ktoré nikde inde nenájdete. Chuť čiernych ríbezlí môže byť mierne kyslá a zvyčajne vyžaduje pridanie sladidla, ako je med alebo stévia. Omáčka z čiernych ríbezlí sa perfektne hodí k jahňacine, moriakovi alebo rybe.

Čierne ríbezle pochádzajú zo strednej a severnej Európy a zo Sibíru, ale sú dostupné aj vo Veľkej Británii. Je to malý ker s plodmi. Čím sladšie ovocie, tým nižší obsah vitamínov a minerálov. V čínskej medicíne sa tradične používajú ako liečivý prostriedok na liečbu rôznych chorôb.

Pestovanie čiernych ríbezlí doma bude vyžadovať veľa vedomostí. Zimné teploty by sa mali pohybovať okolo 0°C. Je potrebné zvoliť slnečné miesto a pred výsadbou do jamy pridať kompost alebo zvetraný hnoj. Bobule čiernych ríbezlí sa môžu skladovať v chladničke až niekoľko týždňov.

 

Čierne ríbezle a zdravie

Čierne ríbezle obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktorý bojuje proti infekciám. 100-gramová porcia obsahuje viac ako 300 % dennej odporúčanej hodnoty vitamínu C. Vitamín C má antioxidačné vlastnosti, ktoré ničia voľné radikály. Voľné radikály spôsobujú starnutie, rakovinu, srdcové choroby, zápaly a poškodzujú bunky.

Čierne ríbezle obsahujú aj kyselinu pantoténovú (vitamín B5), pyridoxín (vitamín B6) a tiamín (vitamín B1). Telo ich potrebuje na metabolizmus.

Železo je dôležitým minerálom v čiernych ríbezliach. Konzumáciou čiernych ríbezlí zabezpečujeme 20 % dennej potreby železa. Ďalej obsahuje meď, vápnik, fosfor, mangán, horčík a draslík. Flavonoidy ako betakarotén, zeaxantín a kryptoxantín znižujú riziko rakoviny pľúc a ústnej dutiny, chránia pred neurologickými ochoreniami, spomaľujú proces starnutia a bojujú proti zápalom.

Štúdie ukazujú, že čierne ríbezle zohrávajú dôležitú úlohu pri prevencii Alzheimerovej choroby, prevencii a liečbe artritídy, dny a problémov s pečeňou, zmierňuje problémy s menopauzou, bolestivou menštruáciou a PMS a pôsobí proti hnačke. Lokálne urýchľuje hojenie rán a lieči bodnutie hmyzom.

 

Štúdie
Vedci skúmali inhibičné účinky extraktu z čiernych ríbezlí proti patogénom pri respiračných infekčných ochoreniach, vrátane respiračného syncyciálneho vírusu chrípky A a B, vírusu herpes simplex typu 1, Streptococcus pneumoniae a Streptococcus mutans. Zistili, že "menej ako jedno percento koncentrácie extraktu z čiernych ríbezlí inhibuje replikáciu a viac ako 50 percent extraktu inhibuje absorpciu týchto vírusov na bunkovom povrchu."

 

Recept na omáčku z čiernych ríbezlí

  • 1 hrnček kuracieho vývaru,

  • 1 ošúpaná šalotka,

  • 1 lyžička tymiánu,

  • 3 šálky čiernych ríbezlí,

  • 1 lyžica medu,

  • ½ šálky jablčného octu,

  • 1 čajová lyžička nesoleného masla,

  • soľ a korenie podľa chuti.

 

  1. Vývar zohrejeme na stredne vysokú teplotu. Pridáme šalotku a varíme, kým šalotka nezmäkne. Pridáme tymian, ríbezle, med a ocot.

  2. Varíme na miernom ohni 7-10 minút, alebo kým čierne ríbezle nezmäknú a nepustia šťavu. Bobule môžeme jemne rozdrviť vareškou. Pridáme maslo. Vďaka tomu bude omáčka jemnejšia a krémovejšia.

  3. Na záver pridáme soľ a korenie podľa chuti.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.