Články a encyklopédie

Čili (Capsicum annuum)

Čili (Capsicum annuum)

Čili (Capsicum annuum)

Čerstvé čili sú bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý je silným antioxidantom. Je nevyhnutný pre syntézu kolagénu v ľudskom tele. Kolagén je dôležitý pre udržanie krvných ciev, kože, orgánov a kostí. Spoznajte čili a prečítajte si celý popis...

Popis

Čili

Latinský názov:

Capsicum annuum, Capsicum baccatum, Capsicum chinense, Capsicum frutescens, Capsicum pubescens

Užitočná časť:

Plod

Iné názvy:

/

 

Všeobecný popis a história:

Čili je kríková tropická rastlina, ktorá patrí do čeľade paprík. Rastlina vytvára červené, žlté alebo zelené plody, ktoré merajú na dĺžku maximálne 4 centimetre. Pochádza z Južnej Ameriky. Mletá zmes plodov sa predáva ako korenie nazývané kajenské korenie.

Existujú archeologické dôkazy, že papriky boli domestikované pred viac ako 6000 rokmi v tropickej nížinnej oblasti juhozápadného Ekvádoru. Paprika je jednou z prvých pestovaných rastlín v Strednej a Južnej Amerike.

Krištof Kolumbus bol jedným z prvých Európanov, ktorí sa stretli s čili počas svojej prvej plavby v roku 1492 do Karibiku. Nazval ju „červená paprika“ pre jej červenú farbu a podobnosť v chuti.

Diego Álvarez Chanca, lekár na druhej Kolumbovej plavbe do Západnej Indie v roku 1493, priniesol prvé čili papričky do Španielska a bol tiež prvým, kto v roku 1494 napísal o ich liečivých vlastnostiach.

V roku 1493 Peter Martyr (Anghiera 1493) napísal, že Kolumbus priniesol domov „papriku, pálivejšiu ako na Kaukaze.“

 

Použitie v strave a použitie:

Čili je lahodné, pikantné korenie, ktoré možno pridať do mnohých jedál. Najčastejšie sa pridáva do rizota, cestovín a polievok a výnimkou nie sú ani šaláty.

Môžeme pripraviť pikantné omáčky, nátierky.

Je neoddeliteľnou súčasťou štipľavej omáčky zvanej Tabasco a mexickej salsy a zároveň je nepostrádateľným doplnkom v jedle s názvom chili con carne.

 

Použitie na zdravotné účely:

Čili obsahuje kapsaicín, ktorý mu dodáva ostrú a korenistú chuť. Má antibakteriálny a analgetický účinok a má tiež antidiabetické vlastnosti.

Čerstvé čili sú bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý je silným antioxidantom. Je nevyhnutný pre syntézu kolagénu v ľudskom tele. Kolagén je dôležitý pre udržanie krvných ciev, kože, orgánov a kostí.

Čili je bohaté na minerály ako draslík, mangán, železo a horčík. Draslík je dôležitou zložkou bunkovej tekutiny, ktorá pomáha kontrolovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Čili nám môže pomôcť udržať si zdravý zrak. Obsahuje vitamín A, o ktorom je známe, že zlepšuje vzhľad a zabraňuje makulárnej degenerácii.

Čili je tiež dobrým zdrojom kyseliny listovej (B9), ktorá pomáha telu produkovať zdravé červené krvinky a zabraňuje anémii. Je tiež dôležitý pre delenie buniek, najmä počas tehotenstva a detstva. Nedostatok kyseliny listovej u tehotných žien môže spôsobiť defekty neurálnej trubice u novorodencov.

Vitamín C v čili papričkách nám môže pomôcť v boji proti infekciám.

 
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.