Články a encyklopédie

Zdravá domáca nutella na každý deň!

Zdravá domáca nutella na každý deň!

Zdravá domáca nutella na každý deň!

Domáca nutella je zdravá a zároveň skvelý dezert na každý deň. Pozrite si tento jednoduchý recept, zozbierajte ingrediencie a oslaďte si život.

Popis

Dnešné počasie je ideálne na sladenie! Máte chuť na nutellu? Dali by ste si ju? Nemyslíme tých 500g z obchodu, ale z domácej kuchyne. S jednoduchými ingredienciami, ktoré (takmer) určite nájdete doma. Ak vám nejaká ingrediencia chýba, myslím, že sa oplatí ísť ju kúpiť.

Túto nutellu odporúčame hlavne preto, že je zdravá, čo je dôležitá informácia hlavne pre tých, ktorí by sa chceli pred skokom do plaviek trochu postarať o svoje telo.

Výhodou tohto receptu na nutellu je, že je pekne roztierateľná, nie je suchá a samozrejme, aby sme nezabudli, je ideálna aj na jedenie lyžičkou. Aby toho ale nebolo veľa, prispôsobíme recept, ktorý bude akurát na uspokojenie chuťových buniek.

 

Na zdravú domácu nutellu potrebujete:

  • 400 gramov lieskových orechov (surových alebo pražených*)
  • cca 100 gramov čokolády (odporúčame horkú, inak nebude zdravá)
  • 1 polievkovú lyžicu vanilkovej esencie (asi 15 ml)
  • Pol polievkovej lyžice soli (odporúčame morskú soľ)
    Mixér
  • Kuchynskú utierku
  • Pekáč
  • Kakao

 

Postup: Rúru predhrejeme na 350°C. Lieskové orechy dáme na plech v jednej vrstve a necháme piecť 12-15 minút, ak sú surové, alebo 8-10 minút*, ak sú už opečené. Mali by sa piecť len tak dlho, aby sa zohrial ich prírodný olej a po vychladnutí sa dala ľahšie odstrániť šupka. Potom vložíme pražené lieskové orechy do utierky a premiešame, aby sme odstránili šupky. Prečo je to dôležité? Pretože tak bude mať vaša Nutella ešte krémovejšiu textúru.

Keď sa vám zdá, že sú lieskové orechy dostatočne očistené, vložte ich do mixéra a melte ich na nízkej rýchlosti asi 10 minút. Môžete mixer zastaviť, ak sa prilepia na steny mixéra. Medzitým, kým máte lieskové orechy v mixéri, zohrejte čokoládu a kakao v mikrovlnnej rúre. Zahrievajte 30 sekúnd. Ak nemáte mikrovlnku, môžete použiť tradičnú metódu a roztopiť ich nad parou. Keď sa vrátite k mixéru a vidíte, že hmota je už dostatočne krémová a hladká, pridáte rozpustenú čokoládu, morskú soľ a vanilkovú esenciu. Nechajte mixér ďalej mlieť. Oslaďte podľa želania. Je dôležité pridávať cukor postupne, pretože to môže ovplyvniť hustotu.

Po dokončení procesu uložte hmotu do nádoby alebo fľaše. Spotrebujte do troch týždňov (alebo do jedného dňa :)).

Prajeme pekný sladký deň.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.