Články a encyklopédie

Glycín

Glycín

Glycín

Glycín je obzvlášť dôležitý pri udržiavaní zdravého tráviaceho systému a centrálneho nervového systému. Spoznajte glycín a prečítajte si celý popis...

Popis

Glycín

Výhody užívania a úloha v tele:

Glycín je aminokyselina, ktorá je nevyhnutná pre svalové, kognitívne a metabolické funkcie. Podieľa sa na prenose a rozklade živín, ako je glykogén a tuk, ktoré bunky využívajú ako zdroj energie, čím podporuje aj tráviaci, imunitný a nervový systém organizmu.

V ľudskom tele sa glycín nachádza vo vysokých koncentráciách najmä v koži, v spojivových tkanivách kĺbov a v svalovom tkanive. Glycín z kostnej drene a iných zdrojov bielkovín je jednou z kľúčových aminokyselín, ktoré tvoria kolagén a želatínu.

Naše telo si ho vyrába samo.

 

Nedostatok a príznaky:

Nedostatok glycínu je u zdravých ľudí veľmi zriedkavý, ale často sa vyskytuje u podvyživených jedincov a u pacientov s AIDS alebo rakovinou. Jedinci, ktorí majú často tráviace ťažkosti alebo trpia chronickou únavou a nedostatkom energie, môžu tiež pociťovať nízke hladiny glycínu v tele.

 

Odporúčaná denná dávka:

Najnižšia dávka znamená dávkovanie 1-3 g glycínu denne. Vo všeobecnosti je povolená konzumácia do 45 g glycínu denne (bez vedľajších účinkov), no v prípade konzumácie doplnku výživy je potrebné postupovať podľa návodu na obale.

 

Vedľajšie účinky alebo predávkovanie:

Predávkovanie glycerínom je takmer nemožné, keďže ho naše telo využíva na väčšinu telesných funkcií. Bezpečný je vraj aj v prípade užívania väčších dávok, napríklad 60 g glycínu denne. Osobitná opatrnosť je potrebná u detí, tehotných žien, dojčiacich matiek a ľudí s ochorením pečene alebo obličiek.

 

Dobrý zdroj živín:

Glycín sa nachádza hlavne v potravinách, ktoré sú bohaté na bielkoviny. Obsahuje tiež:

  • mäso,

  • ryby,

  • mliečne výrobky,

  • sója,

  • špenát,

  • kel,

  • karfiol,

  • kapusta,

  • tekvica,

  • banány,

  • kiwi,

  • uhorky,

  • fazuľa.

 

Odborníci odhadujú, že približne 2 g glycínu denne prijme telo z potravinových zdrojov. Konzumáciou výživových doplnkov sa do tela môže dostať podstatne väčšie množstvo glycínu.

 

Vedeli ste?

Vzhľadom na to, že glycín je jednou z najbežnejších aminokyselín, ktoré tvoria ľudský proteín, nie je prekvapením, že táto jednoduchá zlúčenina je taká dôležitá na dosiahnutie lepšieho celkového zdravia. Glycín je obzvlášť dôležitý pri udržiavaní zdravého tráviaceho systému a centrálneho nervového systému.

Pretože hrá dôležitú úlohu pri tvorbe rastového hormónu a kreatínu, stal sa glycerín cennou aminokyselinou pre športovcov, ktorí chcú budovať svalovú hmotu a zvyšovať svoju silu.

Zvýšenie príjmu glycínu v tele môže prospieť najmä pacientom, ktorí majú problémy s neurologickými poruchami, cukrovkou, chronickou únavou a niektorými druhmi rakoviny. Glycín preto hrá veľmi dôležitú úlohu pri liečbe rôznych zdravotných stavov, aj tých závažnejších.

Udržiavanie zdravej výživy vrátane potravín bohatých na glycín a užívanie doplnkov glycínu v prípade potreby nám môže pomôcť udržať si celkové zdravie.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.