Čakanka obyčajná (Cichorium intybus L.)
Čakanka preukázateľne stimuluje tráviaci systém (vyživuje črevnú flóru) a zlepšuje vstrebávanie živí..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Horec je považovaný za kráľa horkých bylín, pretože jeho horkú chuť možno odhaliť aj pri zriedení v pomere 1:12 000. Zoznámte sa s horcom a prečítajte si celý popis...
Popis
Latinský názov:
Gentiana lutea
Užitočná časť:
Koreň a sušené podzemné časti rastliny.
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Horec dostal svoje meno podľa bývalého ilýrskeho kráľa Gentia, ktorý ako prvý objavil jeho liečivé účinky. Dnes je považovaný za kráľa horkých bylín, pretože jeho horkú chuť možno odhaliť aj pri zriedení v pomere 1:12 000.
Ide o horskú rastlinu, ktorá pochádza z alpských oblastí vysokohorských oblastí strednej a južnej Európy a Malej Ázie a rastie na horských lúkach v nadmorskej výške 750 až 2500 m a na niektorých miestach sa už začal aj pestovať. Rastlina môže dosiahnuť vek 60 rokov.
Táto zaujímavá trváca rastlina dorastá do výšky 50 až 150 cm, má hnedé alebo tmavosivé sfarbené podzemné časti, ktoré sú vo vnútri žlté. Kvitne v júli alebo auguste, niekedy aj na jeseň, korene sa zbierajú v októbri a novembri. Rastlina je chránená.
Použitie v strave a aplikácia:
Rada Európy ho zaraďuje medzi prírodné koreniny N2, ktoré sa smie pridávať do potravín v malom množstve, s možným obmedzením rastlinných účinných látok vo finálnom produkte, no pre horec ich zatiaľ nestanovili. U nás patrí do kategórie H, ktorá má rovnaké právne postavenie ako strava.
Pretože urýchľuje vylučovanie slín, používa sa ako aperitív.
Najčastejšie sa používa na prípravu čaju (10 štipiek suchých kvetov dáme do 1 litra vody a sparíme alebo uvaríme). Čaj sa dá pripraviť aj z podzemku, ktorý sa nechá 5 minút prevrieť a potom sa čaj pije ráno nalačno.
Použitie na zdravotné účely:
Horec sa používa pri tráviacich problémoch, ako je strata chuti do jedla, nadúvanie, nadbytok črevných plynov, hnačka, zápal žalúdka, pálenie záhy a vracanie. Používa sa aj pri horúčke, hystérii a vysokom krvnom tlaku. Niektorí ho používajú na prevenciu svalových kŕčov, odstránenie parazitov a stimuláciu menštruácie.
V staroveku sa používal na liečbu ochorení pečene a ako diuretikum.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Existuje niekoľko vedeckých dôkazov, že horec v kombinácii s inými bylinami, vrátane prvosienky jarnej, železníka a šťaveľu, môže pomôcť zmierniť príznaky zápalu dutín.
Čakanka preukázateľne stimuluje tráviaci systém (vyživuje črevnú flóru) a zlepšuje vstrebávanie živí..
Grenčina je bila prvič uporabljena v 1700-ih letih kot zdravilo za prebavne motnje, danes pa ima zel..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.