Články a encyklopédie

Jabloň (Malus domestica)

Jabloň (Malus domestica)

Jabloň (Malus domestica)

Pitie jablkového džúsu je výborným preventívnym opatrením proti Alzheimerovej chorobe a vysoký obsah vlákniny v jablkách nás chráni aj pred vznikom Parkinsonovej choroby. Zoznámte sa s jabloňou a prečítajte si celý popis tu...

Popis

Jabloň

Názov rastliny:

Jabloň

Latinský názov:

Malus domestica

Užitočná časť:

Plody

Iné názvy:

jablko, iné názvy podľa odrody

 

Všeobecný popis a história:

Jabloň je opadavý, ovocný strom známy svojim sladkým ovocím nazývaným jablko. Kvitne na jar a kvety majú charakteristickú ružovú alebo bielu farbu. Poznáme viacero druhov jabĺk (je ich až 7500 rôznych druhov) – niektoré majú sladkú chuť, iné kyslastú. Rôzne odrody sa pestujú na rôzne účely. Jabloň je náchylná na rôzne choroby, od plesňových až po bakteriálne infekcie.

Svetová produkcia jabĺk dosiahla v roku 2014 84,6 milióna ton a Čína sa na celkovej produkcii podieľala 48 %.

Strom pochádza z Ázie, kde dodnes nachádzame jeho predka menom Malus sieversii. V mnohých kultúrach má ovocie mytologický význam.

Ak poznáme príbeh trójskej vojny, vieme, že to všetko začalo jablkom. Poznáme aj príbeh o Adamovi a Eve, ktorí odtrhli jablko zo zakázaného stromu a vyslúžili si tak Boží trest.

Severskí bohovia vďačia za svoju nesmrteľnosť jablkám. Čarovné jablko zo Samarkandu dokázalo vyliečiť všetky ľudské choroby.

Samozrejme, existuje veľa príbehov o tomto zaujímavom ovocí.

 

Použitie v strave a aplikácia:

Kto by nepoznal jablkovú štrúdľu a jablkový koláč? Existuje mnoho spôsobov, ako pripraviť jablká. Jablká môžeme jesť surové, môžeme z nich robiť výživu, kompóty, cisársky guláš, pečené jablká, jablkové chipsy a výborné sú aj v kombinácii s mäsom.

Môžeme pripraviť aj jablkový džús, jablčný ocot, pridať ich do ovocných smoothies...

 

Použitie na zdravotné účely:

Jablkom samozrejme nemôžeme nahradiť zubnú kefku, no hryzenie a žuvanie jablka stimuluje vylučovanie slín v ústach a znižuje kazivosť zubov.

Pitie jablkového džúsu je výborným preventívnym opatrením proti Alzheimerovej chorobe a vysoký obsah vlákniny v jablkách nás chráni aj pred vznikom Parkinsonovej choroby.

Ľudia, ktorí jedia aspoň jedno jablko denne, majú o 28 % menšiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky ako tí, ktorí jablká nejedia.

Rozpustná vláknina v jablkách sa v črevách viaže s tukom, čo znamená nižšiu hladinu cholesterolu. S vysokým cholesterolom sú spojené aj mnohé kardiovaskulárne ochorenia.

Predchádzať tvorbe žlčových kameňov nám môže pomôcť strava s vysokým obsahom vlákniny.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Mnohé zdravotné problémy sú spojené s nadváhou, vrátane srdcových chorôb, mŕtvice, vysokého krvného tlaku, cukrovky 2. typu a spánkového apnoe. Na kontrolu telesnej hmotnosti a zlepšenie celkového zdravia lekári odporúčajú stravu bohatú na vlákninu. Jablká sú na to ako stvorené!

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.