Jabloň (Malus domestica)
Pitie jablkového džúsu je výborným preventívnym opatrením proti Alzheimerovej chorobe a vysoký obsah..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Vitamín C je absolútne nevyhnutný na stimuláciu fungovania imunitného systému, ktorý nás chráni pred infekciami. Je to antioxidant, ktorý bojuje proti voľným radikálom. Jedna porcia jahôd poskytuje až 150% dennej potreby vitamínu C. Spoznajte jahody a prečítajte si celý popis...
Popis
Názov rastliny:
Jahody
Latinský názov:
Fragaria vesca
Užitočná časť:
Plody, listy, podzemok
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Jahody patria do čeľade rosaceae. Je to ker, ktorý má pod zemou rozkonárený koreňový systém, nad zemou stonku, podľa ktorej vieme určiť vek rastliny a listy, ktoré sú oválneho tvaru a majú zubaté okraje. Kvety jahôd sú bielej farby a pozostávajú z veľkého počtu okvetných lístkov. Plody dozrievajú v letných mesiacoch a líšia sa podľa jednotlivých odrôd jahôd. Plody majú charakteristickú červenú farbu a najchutnejšie plody prináša až dvojročná rastlina.
Jahody sú známe už tisíce rokov, no v Európe sa aktívne pestovali až v renesancii. Pochádzajú zo Severnej Ameriky, kde ich už Indiáni používali na prípravu mnohých jedál. Prví kolonisti v Amerike začali posielať jahody do Európy už v roku 1600.
Masová výroba jahôd sa začala v 19. storočí, kedy boli jahody so smotanou považované za obľúbený, no zároveň vysoko cenený dezert, ktorý si mohli dovoliť len tí najbohatší ľudia.
Použitie v strave a aplikácia:
Jahody sú v diéte mimoriadne obľúbené. Sú diétnym jedlom, pretože rýchlo zasýtia a obsahujú extrémne málo kalórií. Môžeme si ich vychutnať v kombinácii s musli, pripraviť lahodný jahodový džem, no nemôžeme ich prehliadnuť ani pri príprave lahodných, no zdravých dezertov. Vynikajúce sú v kombinácii s palacinkami, ale môžeme z nich pripraviť aj zmrzlinu, roládu, tortu, tiramisu a muffiny.
Veľmi obľúbené sú aj jahodové šejky a jahodový sirup, z ktorého sa dá pripraviť aj šťava.
Použitie na zdravotné účely:
Hlavnou príčinou očných problémov sú voľné radikály, ktoré spôsobujú veľké škody našim očiam (najčastejšie sa to prejavuje starnutím). Dochádza k nadmerne suchým očiam, degenerácii očných nervov, makuly, zhoršeniu zraku a zvýšenej náchylnosti na infekcie. Antioxidanty ako flavonoidy prítomné v jahodách nám môžu pomôcť vyhnúť sa spomínaným problémom s očami.
Vitamín C je absolútne nevyhnutný na stimuláciu fungovania imunitného systému, ktorý nás chráni pred infekciami. Je to antioxidant, ktorý bojuje proti voľným radikálom. Jedna porcia jahôd poskytuje až 150 % dennej potreby vitamínu C.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Jahody obsahujú veľké množstvo draslíka a horčíka, ktoré znižujú vysoký krvný tlak. Draslík je vazodilatátor, čo znamená, že rozširuje cievy a tým znižuje zvýšený krvný tlak. Môžeme sa tak vyhnúť mnohým ochoreniam, ktoré by mohol spôsobiť vysoký krvný tlak.
Pitie jablkového džúsu je výborným preventívnym opatrením proti Alzheimerovej chorobe a vysoký obsah..
Často počúvame, že je pľuzgierka prírodné antibiotikum, pretože zabraňuje alebo zmierňuje zápaly, a ..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.