Pľuzgierka (Cetraria islandica)
Často počúvame, že je pľuzgierka prírodné antibiotikum, pretože zabraňuje alebo zmierňuje zápaly, a ..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Javorový sirup má antioxidačné vlastnosti, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý život. Antioxidanty sú pre telo dôležité, pretože neutralizujú voľné radikály, ktoré môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy. Zoznámte sa s javorom a prečítajte si celý popis tu...
Popis
Názov rastliny:
Javor
Latinský názov:
Acer
Užitočná časť:
púčiky, peľ
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Javor je strom alebo ker, ktorý môže dosiahnuť výšku až 40 metrov. Existuje asi 128 druhov javorov, väčšinou pôvodom z Ázie, ale vyskytujú sa aj v Európe, severnej Afrike a Severnej Amerike. Sú to listnaté stromy, ktoré na jeseň menia farbu listov a niektoré druhy v južnej Ázii a Stredomorí sú vždyzelené. Až 54 druhom javorov hrozí v budúcnosti vyhynutie.
Má rád hlbokú, vlhkú a úrodnú pôdu.
Javorové listy boli použité v erboch Ontaria a Quebecu v roku 1868 a nachádzajú sa aj v kanadskom erbe, na ktorom boli schválené v roku 1921. V prvej svetovej vojne sa javorový list používal na odznakoch, ktoré nosili plukovníci, v druhej svetovej vojne po vojne bol v roku 1965 potvrdený ako oficiálny národný symbol Kanady.
Prví osadníci v Kanade sa o javorovom sirupe dozvedeli od Indiánov. Indiáni ho vraj objavili tak, že narazili na miazgu vytekajúcu zo zlomeného konára javora.
Od 17. storočia výrobcovia mlieka, ktorí si chceli zvýšiť svoje príjmy, vŕtali diery do javorov. Sirup sa nazýval „kríkový cukor“ a predával sa ako zdroj sladidla.
Použitie v strave a aplikácia:
Javorový sirup je najlepšie prírodné sladidlo, ktoré je zdravšie ako akékoľvek iné sladidlo. Obsahuje 63 druhov živín, medzi ktorými prevládajú silné antioxidanty. Javorový cukor sa dá získať aj z javorového sirupu.
Dá sa použiť na osladenie čaju alebo kávy, ako poleva na palacinky, na prípravu dezertov, ako poleva na ovsené vločky a na mnoho iných spôsobov.
Použitie na zdravotné účely:
Javorový sirup má antioxidačné vlastnosti, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý život. Antioxidanty sú pre telo dôležité, pretože neutralizujú voľné radikály, ktoré môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy.
Užívaním javorového sirupu sa staráme aj o zdravie srdca a ciev. Srdce je náš najdôležitejší orgán, ktorý pumpuje krv v tele, a je vystavené rôznym chorobám. Prítomnosť zinku v tele je jedným z najlepších spôsobov, ako chrániť srdce pred takýmito ochoreniami. Javorový sirup obsahuje zinok, a preto ho možno použiť ako prevenciu proti rôznym kardiovaskulárnym ochoreniam. Zinok tiež zlepšuje účinnosť endotelových buniek a chráni ich pred poškodením spôsobeným nadmerným množstvom cholesterolu.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Antioxidanty stimulujú imunitný systém a umožňujú mu bojovať s infekciami. Konzumácia javorového sirupu môže pomôcť nášmu telu vybudovať si silný imunitný systém, ktorý nás ochráni pred chorobami.
Často počúvame, že je pľuzgierka prírodné antibiotikum, pretože zabraňuje alebo zmierňuje zápaly, a ..
Ajurvédska medicína ho dlhé roky využíva na zlepšenie fungovania imunitného systému, keďže vraj pomá..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.