Články a encyklopédie

Karnozín

Karnozín

Karnozín

Jedna z najnovších štúdií ukazuje, že karnozín nám môže pomôcť zlepšiť pamäť a koncentráciu. Získajte informácie o karnozíne a prečítajte si celý popis...

Popis

Karnozín

Výhody užívania a úloha v tele:

Karnozín je stavebný prvok bielkovín, ktorý si naše telo vyrába samo. Najviac sa ho nachádza vo svaloch, no nachádza sa aj v srdci, mozgu a mnohých ďalších častiach tela. Je nevyhnutný pre normálne fungovanie väčšiny telesných funkcií, vrátane správneho vývoja a fungovania svalov, srdca, pečene, obličiek, mozgu a mnohých ďalších orgánov.

Karnozín je vlastne kombinácia dvoch aminokyselín, alanínu a histidínu. Pôsobí aj ako antioxidant, látka, ktorá neutralizuje pôsobenie voľných radikálov, ktoré poškodzujú naše bunky.

Bol objavený v mäse v roku 1900, vďaka čomu má rozsiahlu históriu používania v klinickej výžive. Odborníci zistili, že jednou z jeho úloh je aj brzdenie tvorby kyseliny mliečnej vo svaloch, v dôsledku čoho karnozín zlepšuje svalovú kontrakciu a ovplyvňuje rýchlejšie zotavenie po cvičení. Doplnky výživy s obsahom karnozínu využívajú najmä športovci.

 

Nedostatok a príznaky:

Najčastejšími príznakmi sú:

  • Znížená svalová hmota,

  • vývojové poruchy u detí,

  • mentálna retardácia,

  • rozpad nervového tkaniva,

  • chvenie.

 

Odporúčaná denná dávka:

 

Čo sa týka odporúčanej dennej dávky karnozínu, názory odborníkov sú ostro proti, keďže denná dávka závisí aj od účelu, na ktorý sa karnozín vlastne užíva.

 

Vedľajšie účinky alebo predávkovanie:

Karnozín je tiež bezpečný na konzumáciu ako doplnok výživy. V niektorých štúdiách odborníci objavili fenomén hyperaktivity u detí, ktoré konzumovali nadmerné dávky karnozínu. Samozrejme je potrebné dodržiavať pokyny týkajúce sa odporúčanej dennej dávky uvedenej na obale výživového doplnku.

 

Dobrý zdroj živín:

Výborným zdrojom karnozínu je mlieko, vajcia a syr. Napriek tomu existujú lepšie zdroje karnozínu, tie však nie sú vhodné pre vegetariánov – ide o mäso (hovädzie, hydinové, bravčové). Ľudia, ktorí chcú zvýšiť príjem karnozínu v tele, musia spomínané potraviny konzumovať vo väčšom množstve. Alanín a histidín, ktoré tvoria karnozín, sa tiež nachádzajú v:

  • avokáde,

  • pivovarských kvasniciach,

  • otrubách,

  • fazuli a iných strukovinách,

  • hubách,

  • orechoch a semienkach,

  • spiruline.

 

Vedeli ste?

Jedna z najnovších štúdií ukazuje, že karnozín nám môže pomôcť zlepšiť pamäť a koncentráciu a následne aj znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby a demencie. Sprevádza ho celý rad užitočných vlastností – stará sa o zdravý srdcovo-cievny systém, dokáže predchádzať vzniku aterosklerózy, účinný je aj pri prevencii vzniku šedého zákalu.

Karnozín je prospešný aj pre pokožku. Čoskoro po jeho objavení si ľudia uvedomili, že môže mať vlastnosti proti starnutiu a karnozín sa na tieto účely používa dodnes. Zlepšuje vzhľad pokožky, ktorá zostáva mladistvá, pružná a hladká. Často sa vyskytuje v kombinácii s materskou kašičkou.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.