Články a encyklopédie

Kelp

Kelp

Kelp

Kelp priaznivo pôsobí na pacientov s cukrovkou, nakoľko ovplyvňuje hladinu cukru v krvi (znižuje hladinu glukózy v krvi), čo je prospešné najmä pre pacientov s cukrovkou 2. Spoznajte Kelp a prečítajte si celý popis...

Popis

Kelp


Stručný popis:
Kelp je druh morskej riasy s bohatým obsahom živín, ktoré prospievajú nášmu zdraviu a dokonca zabraňujú vzniku chorôb. Kelp je základom prípravy jedál v mnohých ázijských reštauráciách, keďže je prirodzeným zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov. V skutočnosti riasu nájdete aj na pláži. Je to hnedá morská riasa, ktorá rastie v plytkých slaných vodách bohatých na živiny po celom svete. Produkuje zlúčeninu nazývanú alginát sodný, ktorý sa používa ako zahusťovadlo v mnohých potravinách, vrátane zmrzliny a šalátových dresingov. Kelp sa môže konzumovať surový, varený, v prášku a v potravinových doplnkoch.

Riasy obsahujú veľké množstvo:

  • železa,
  • mangánu,
  • horčíka,
  • medi,
  • zinku,
  • riboflavínu,
  • niacínu,
  • tiamínu,
  • vitamínov A, B12, B6 a C.

 

Vitamíny skupiny B sú veľmi dôležité pre normálny priebeh bunkového metabolizmu a dodávajú telu aj energiu. Kelp obsahuje aj vápnik, dôležitý pre udržanie silných kostí a normálnej činnosti svalov.


Indikácie na použitie:

Zápaly a stres sú považované za kľúčové faktory, ktoré prispievajú k rozvoju chronických ochorení. Zahrnutie rias do vašej stravy má mnoho zdravotných výhod, pretože riasy sú veľmi bohaté na antioxidanty vrátane karotenoidov, flavonoidov a alkaloidov, ktoré pomáhajú predchádzať chorobám. Oxidačný stres môže spôsobiť kardiovaskulárne ochorenia. Existuje veľa dôkazov, že kelp môže bojovať proti chronickým ochoreniam vrátane rakoviny. Riasy obsahujú zlúčeninu nazývanú fukoidan, ktorá môže zabrániť šíreniu rakoviny pľúc a rakoviny prostaty.


V posledných rokoch sa vedci pokúšali nájsť súvislosť medzi riasou kelp a stratou nadbytočných kilogramov. Kelp obsahuje prírodnú vlákninu – alginát, ktorý dokáže brániť vstrebávaniu tukov v črevách.


Kelp má pozitívny vplyv aj na pacientov s cukrovkou, pretože ovplyvňuje hladinu cukru v krvi (znižuje hladinu glukózy v krvi), čo je prospešné najmä pre pacientov s cukrovkou 2. typu.


Odporúčané užívanie:
Kelp má mnoho podôb. Okrem zaradenia výživových doplnkov s obsahom kelpu do jedálnička odporúčajú odborníci na výživu jesť vyváženú stravu s dostatkom zeleniny, a to z pevniny aj z mora. Kelp sa môže jesť v polievke alebo so šalátom a môže sa pridať aj do zeleninovej šťavy.


Vedľajšie účinky:
Kelp nemá žiadne známe vedľajšie účinky, ale konzumácia príliš veľkého množstva kelpu môže spôsobiť prebytok jódu v tele. V dôsledku toho dochádza k nadmernej stimulácii štítnej žľazy, čo môže spôsobiť poškodenie tela. Keďže riasy vo vode dokážu absorbovať aj ťažké kovy ako arzén, kadmium a olovo, hľadáme certifikované doplnky výživy.


Kontraindikácie:
Jesť kelp sa neodporúča ľuďom trpiacim hypertyreózou (nadmerná činnosť štítnej žľazy).

Vedeli ste?

  • Kelp rastie v plytkej vode, pretože závisí od slnečného žiarenia, ktoré zúfalo potrebuje na fotosyntézu.
  • Morskí ježkovia predstavujú veľkú hrozbu pre riasy.
  • Kelp sa používa na výrobu šampónov, zubných pást a niekoľkých druhov potravín, ako sú pudingy, šalátové dresingy, pečivo, mliečne výrobky a mrazené potraviny.
  • Kelp má veľmi nízky obsah kalórií, ale vysoký obsah vápnika a vitamínu K.
  • Kelp sa pestuje ako plodina (je súčasťou globálnej poľnohospodárskej produkcie morských rias).

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.