Rumanček (Matricaria chamomilla)
Rastlina zmierňuje bolesti žalúdka. Keďže uvoľňuje svalstvo čreva, môže nám pomôcť upraviť zlé tráve..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Oxidačný stres môže spôsobiť poškodenie našej DNA. To môže viesť k zdravotným problémom. Kiwi obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré znižujú riziko vzniku oxidačného stresu. Zoznámte sa s Kiwi a prečítajte si celý popis...
Popis
Názov rastliny:
Kiwi
Latinský názov:
Actinidia deliciosa
Užitočná časť:
Ovocie
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Kiwi je ovocie, ktoré rastie na rastline zvanej aktindia. Pochádza z Číny a je rozšírené po celom svete. Spoznáte ho podľa plodu oválneho tvaru, ktorý má veľkosť slepačieho vajca a jeho povrch je pokrytý chĺpkami. Na dĺžku meria až 5 centimetrov a je zelenohnedej farby. Pod chlpatým povrchom je mäkké, zelené jadro s množstvom drobných, jedlých semienok. Ovocie má jemnú textúru a sladkú, ale jedinečnú chuť.
V roku 1962 ho začali do celého sveta vyvážať pestovatelia z Nového Zélandu a jeho názov sa stal komerčne akceptovaným v roku 1974. Keď sa začalo s vývozom, kiwi sa nazývalo čínsky egreš a názov, ktorý používame dnes, navrhol Jack Turner v roku 1959.
Pestovanie kiwi sa z Číny na Nový Zéland rozšírilo až začiatkom 20. storočia, keď sa objavili prvé komerčné výsadby kiwi. Semená priniesla na Nový Zéland Mary Isabel Fraser.
Kiwi sa začalo pestovať v Taliansku v roku 1970.
Použitie v strave a aplikácia:
Kiwi sa môže konzumovať čerstvé – nakrájajte ho na kúsky alebo kolieska, alebo ho prekrojte na polovicu a stred vydlabte lyžičkou. Dá sa vychutnať aj v kombinácii s iným ovocím. Používame ho na prípravu tort, zákuskov, plniek do zákuskov.
Šťava z kiwi sa dá skombinovať so šťavami z iných citrusových plodov na prípravu kokteilu a v horúcich letných dňoch sa môžete schladiť kiwi zmrzlinou.
Je to skvelý doplnok do šalátov.
Použitie na zdravotné účely:
Veľké množstvo vitamínu C a antioxidantov v kiwi nám môže pomôcť pri zmierňovaní problémov spôsobených astmou.
Kiwi obsahuje veľa vlákniny, ktorá je skvelá na trávenie. Obsahuje tiež proteolytický enzým aktinidín, ktorý môže pomôcť pri rozklade bielkovín.
Šálka kiwi poskytuje až 273 % dennej potreby vitamínov, vďaka čomu je kiwi vynikajúcim prostriedkom na posilnenie imunitného systému a ochranu pred infekciami.
Oxidačný stres môže spôsobiť poškodenie našej DNA. To môže viesť k zdravotným problémom. Kiwi obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré znižujú riziko vzniku oxidačného stresu.
Kiwi dokáže nielen posilniť náš imunitný systém, ale tiež nám pomáha kontrolovať náš krvný tlak. Štúdia z roku 2014 ukazuje, že bioaktívne látky v troch kiwi denne môžu znížiť krvný tlak viac ako jedno jablko denne.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Štúdia ukázala, že konzumácia troch kiwi denne znižuje riziko vzniku makulárnej degenerácie o 36%.
Rastlina zmierňuje bolesti žalúdka. Keďže uvoľňuje svalstvo čreva, môže nám pomôcť upraviť zlé tráve..
Vitamín C je absolútne nevyhnutný na stimuláciu fungovania imunitného systému, ktorý nás chráni pred..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.