Kiwi (Actinidia deliciosa)
Oxidačný stres môže spôsobiť poškodenie našej DNA. To môže viesť k zdravotným problémom. Kiwi obsahu..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Klementínky sú zdrojom prírodného folátu, takže pravidelná konzumácia klementínok môže prispieť k normálnemu fungovaniu mozgu, k zníženiu stresu a depresie. Folát je tiež užitočný pri prevencii defektov neurálnej trubice v tehotenstve. Zoznámte sa s klementínkou a prečítajte si celý popis...
Popis
Názov rastliny:
Klementínka
Latinský názov:
Citrus x clementina
Užitočná časť:
Ovocie
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Klementínka je strom z rodu Citrus a jej plody sa nazývajú rovnako. V skutočnosti je to kríženec mandarínky a pomaranča. Dokonca aj samotný strom vyzerá celkom podobne ako mandarínka. Plody je možné zbierať od novembra do januára. Sú podobné mandarinkám, ale ich farba je o niečo tmavšia a nie sú ploché ako mandarínka, ale úplne okrúhle. Chuť sa dá prirovnať k chuti pomaranča.
Ovocie vraj „vynašiel“ náhodou Clément Rodier, brat z kláštora Missergin pri Orane, no ani v tomto nie sú odborníci úplne jednotní. Niektorí veria, že kríženie vykonal úmyselne kňaz Pierre Clément. Ďalší sú presvedčení, že toto ovocie existovalo pred rokmi v Číne a že jeden z dvoch Clémentov ho priniesol do Stredozemného mora. Faktom je, že nevieme, ktorému z dvoch Clémentov môžeme pripísať názov ovocia.
Použitie v strave a aplikácia:
Malé a okrúhle klementínky majú tenkú šupku a veľmi šťavnaté jadro. Obsahujú sacharózu, ktorá je taká sladká, že do potravín, do ktorých sa pridávajú klementínky, nepridávame cukor. Dajú sa jesť čerstvé, ale dá sa z nich pripraviť aj šalát, do ktorého možno pridať citrónovú šťavu, čakanku a semienka šípky. Čerstvo vylisovanú klementínkovú šťavu môžete použiť na prípravu sladkých šalátov, čím sa vyhnete pridávaniu cukru. Sú vynikajúce na výrobu želé alebo nápojov. Nastrúhanú klementínkovú kôru môžeme pridať do peny, sladkého masla alebo pečiva.
Použitie na zdravotné účely:
Klementínky sú skvelé pre pokožku, pretože obsahujú veľa vitamínu C. Podieľa sa na syntéze kolagénu, ktorý je nevyhnutný pre udržanie zdravej pokožky. Antioxidačné vlastnosti vitamínu C pomáhajú chrániť pokožku pred poškodením UV žiarením, pomáhajú znižovať výskyt vrások, podporujú opravu poškodenej pokožky a udržiavajú pokožku zdravú a mladistvú.
Sú zdrojom prírodného folátu, takže pravidelná konzumácia klementínok môže prispieť k normálnemu fungovaniu mozgu, k zníženiu stresu a depresie. Folát je tiež užitočný pri prevencii defektov neurálnej trubice v tehotenstve.
Konzumácia citrusových plodov pomáha posilňovať schopnosť tela bojovať proti infekciám. Silný imunitný systém pomáha predchádzať mnohým infekciám a pomáha znižovať rozvoj závažných ochorení. Pripisuje sa to veľkému množstvu vitamínu C a ďalších fytonutrientov v klementínkách, ktoré poskytujú antioxidačnú ochranu pred škodlivými voľnými radikálmi.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Konzumácia klementínok môže tiež prispieť k udržaniu silných a zdravých kostí, čo možno pripísať obsahu vápnika a fosforu. Tieto minerály sú dôležité pre všetky vekové skupiny a hrajú dôležitú úlohu aj pri svalovej kontrakcii.
Oxidačný stres môže spôsobiť poškodenie našej DNA. To môže viesť k zdravotným problémom. Kiwi obsahu..
Pitie jablkového džúsu je výborným preventívnym opatrením proti Alzheimerovej chorobe a vysoký obsah..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.