Články a encyklopédie

Kokos (Cocos nucifera)

Kokos (Cocos nucifera)

Kokos (Cocos nucifera)

Kokosové výrobky (olej, mlieko, múka) majú pozitívne účinky na naše zdravie. Zložky v kokose sú antibakteriálne, protiplesňové a antiparazitárne, preto sú výbornou podporou pre fungovanie imunitného systému. Sú tiež prirodzeným zdrojom energie. Zoznámte sa s kokosom a prečítajte si celý popis...

Popis

Kokos

Názov rastliny:

Kokos (kokosový orech)

Latinský názov:

Cocos nucifera

Užitočná časť:

Kvet, plod

Iné názvy:

/

 

Všeobecný popis a história:

Kokos je plod kokosovej palmy, ktorá dorastá až do výšky 30 metrov. Rastlina pochádza z juhovýchodnej Ázie a nachádza sa na väčšine tropických pláží. Spoznáte ho podľa veľkých listov, ktoré môžu merať až 5 metrov na dĺžku. V prvom roku sú listy otočené nahor, v druhom roku rastú vodorovne, v treťom roku visia dole a vo štvrtom roku opadávajú a zanechávajú po sebe ryhy, podľa ktorých môžeme určiť vek rastliny. .

Na Filipínach je rastlina považovaná za strom života, keďže ju ľudia používajú v každodennej strave, ako aj na iné účely. Drevo je výborný stavebný materiál a z veľkých a pevných palmových listov sa vyrábajú aj metly.

Pôvod a história rastliny nie sú jednotné. Už teraz panujú nezhody o pôvode rastliny, keďže niektorí tvrdia, že pochádza z juhovýchodnej Ázie, iní sú presvedčení, že kokosový orech pochádza z Južnej Ameriky.

Fosílne záznamy z Nového Zélandu ukazujú, že malé rastliny podobné kokosovým orechom rástli v oblasti Nového Zélandu už pred 15 miliónmi rokov.

 

Použitie v strave a aplikácia:

Kokos má mnoho rôznych použití. Kokosový olej je zdravou náhradou olejov používaných pri varení a pečení a je vhodný aj na starostlivosť o pleť. Kokosová múka sa vyrába z kokosovej dužiny, ktorá sa používa najmä na prípravu dezertov a nápojov, ako sú smoothies. Kokosové mlieko obsahuje aj zdravé tuky, z ktorých sa dá pripraviť množstvo jedál. Kokosový cukor má nízky glykemický index a je výbornou náhradou bieleho cukru.

 

Použitie na zdravotné účely:

Kokosové výrobky (olej, mlieko, múka) majú pozitívne účinky na naše zdravie. Zložky v kokose sú antibakteriálne, protiplesňové a antiparazitárne, preto sú výbornou podporou pre fungovanie imunitného systému. Sú tiež prirodzeným zdrojom energie.

Kokos zlepšuje trávenie a vstrebávanie živín, vitamínov a minerálov, zlepšuje sekréciu inzulínu a symptómy spojené s cukrovkou.

Ničením voľných radikálov zabraňuje predčasnému starnutiu a vzniku degeneratívnych ochorení.

Znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, keďže zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu (HDL) v krvi.

Podporuje funkciu štítnej žľazy, chráni pred rozvojom ochorenia obličiek a zápalu močového mechúra, podporuje chudnutie a pomáha udržiavať zdravú a krásnu pleť, pretože zabraňuje tvorbe vrások, redukuje viditeľné vrásky, zabraňuje ochabovaniu pokožky a tvorbe stareckých škvŕn.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Kokosový olej môže pomôcť predchádzať zubnému kazu tým, že bojuje proti baktériám.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.