Mrkva (Daucus carota)
Vitamín A a antioxidanty chránia pokožku pred poškodením slnkom. Nedostatok vitamínu A môže spôsobiť..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Kukurica znižuje riziko vzniku hemoroidov a kolorektálneho karcinómu. Obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá sa stará o naše trávenie. Spoznajte kukuricu a prečítajte si celý popis...
Popis
Názov rastliny:
Kukurica
Latinský názov:
Zea mays
Užitočná časť:
Zrná
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Kukurica je obilnina, ktorá patrí do čeľade lipnicovitých. Je to jednoročná rastlina a pochádza z Ameriky. Spoznáte ju podľa vzpriamených pevných stoniek a veľkých úzkych listov so zvlnenými okrajmi, ktoré sú striedavo rozmiestnené na opačných stranách stonky. Poznáme viacero druhov kukurice – niektoré odrody dorastajú do výšky až 7 metrov, no väčšina druhov nepresahuje výšku dva až tri metre. Zrno môže byť biele, červené alebo žlté (v závislosti od druhu) a je malé.
Kukurica, ako ju poznáme dnes, by vôbec neexistovala, keby ju nevyvinuli ľudia. Je to ľudský vynález, keďže rastlina inak v prírode neexistovala. Vedci sa domnievajú, že ľudia žijúci v strednom Mexiku vyvinuli kukuricu najmenej pred 7000 rokmi. Začalo to divokou trávou zvanou teosinte. Vyzeralo to inak ako dnes vyzerá kukurica. Jadrá boli malé a neboli umiestnené spolu. Domorodí Američania v celej Severnej a Južnej Amerike boli závislí na tejto plodine ako na hlavnom zdroji potravy.
Použitie v strave a aplikácia:
Jedným z najobľúbenejších spôsobov prípravy kukurice je jej použitie do šalátov. Obľúbená je aj kukuričná polievka so zemiakmi, mliekom a lístkami bazalky. Celý klas sa dá aj uvariť alebo upiecť.
Poznáme špeciálny druh kukurice, z ktorej pripravujeme obľúbený snack s názvom popcorn alebo pukance. Zrná kukurice v teple praskajú a napučiavajú. Popcorn obsahuje málo vlákniny a veľa bielkovín, čo z neho robí zdravý snack, no dôležité je, aby nebol slaný.
Použitie na zdravotné účely:
Kukurica znižuje riziko vzniku hemoroidov a kolorektálneho karcinómu. Obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá sa stará o naše trávenie. Môže nám pomôcť zmierniť tráviace problémy, ako je zápcha a hnačka, znížiť riziko rakoviny hrubého čreva a predchádzať plynatosti.
Obsahuje tiamín, ktorý je nevyhnutný pre udržanie zdravia nervov a kognitívnych funkcií. Kukurica je tiež dobrým zdrojom kyseliny pantoténovej.
Kukurica obsahuje minerály, ktoré nášmu telu prospievajú v mnohých smeroch. Fosfor, horčík, mangán, zinok, železo a meď sa nachádzajú vo všetkých odrodách kukurice. Obsahuje aj stopové minerály ako selén, ktoré sa v bežnej strave len ťažko nachádzajú. Fosfor je nevyhnutný pre normálny rast a zdravie kostí a optimálnu funkciu obličiek. Horčík je potrebný na udržanie normálneho srdcového rytmu a na zvýšenie pevnosti kostí.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Kukurica obsahuje málo kalórií, takže si ju môžete bez obáv jesť ako snack aj počas chudnutia.
Vitamín A a antioxidanty chránia pokožku pred poškodením slnkom. Nedostatok vitamínu A môže spôsobiť..
Používa sa na odstránenie tráviacich ťažkostí, najmä hnačky a syndrómu dráždivého čreva. Znížením po..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.