Články a encyklopédie

Kukurica (Zea mays)

Kukurica (Zea mays)

Kukurica (Zea mays)

Kukurica znižuje riziko vzniku hemoroidov a kolorektálneho karcinómu. Obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá sa stará o naše trávenie. Spoznajte kukuricu a prečítajte si celý popis...

Popis

Kukurica

Názov rastliny:

Kukurica

Latinský názov:

Zea mays

Užitočná časť:

Zrná

Iné názvy:

/

 

Všeobecný popis a história:

Kukurica je obilnina, ktorá patrí do čeľade lipnicovitých. Je to jednoročná rastlina a pochádza z Ameriky. Spoznáte ju podľa vzpriamených pevných stoniek a veľkých úzkych listov so zvlnenými okrajmi, ktoré sú striedavo rozmiestnené na opačných stranách stonky. Poznáme viacero druhov kukurice – niektoré odrody dorastajú do výšky až 7 metrov, no väčšina druhov nepresahuje výšku dva až tri metre. Zrno môže byť biele, červené alebo žlté (v závislosti od druhu) a je malé.

Kukurica, ako ju poznáme dnes, by vôbec neexistovala, keby ju nevyvinuli ľudia. Je to ľudský vynález, keďže rastlina inak v prírode neexistovala. Vedci sa domnievajú, že ľudia žijúci v strednom Mexiku vyvinuli kukuricu najmenej pred 7000 rokmi. Začalo to divokou trávou zvanou teosinte. Vyzeralo to inak ako dnes vyzerá kukurica. Jadrá boli malé a neboli umiestnené spolu. Domorodí Američania v celej Severnej a Južnej Amerike boli závislí na tejto plodine ako na hlavnom zdroji potravy.

 

Použitie v strave a aplikácia:

Jedným z najobľúbenejších spôsobov prípravy kukurice je jej použitie do šalátov. Obľúbená je aj kukuričná polievka so zemiakmi, mliekom a lístkami bazalky. Celý klas sa dá aj uvariť alebo upiecť.

Poznáme špeciálny druh kukurice, z ktorej pripravujeme obľúbený snack s názvom popcorn alebo pukance. Zrná kukurice v teple praskajú a napučiavajú. Popcorn obsahuje málo vlákniny a veľa bielkovín, čo z neho robí zdravý snack, no dôležité je, aby nebol slaný.

 

Použitie na zdravotné účely:

Kukurica znižuje riziko vzniku hemoroidov a kolorektálneho karcinómu. Obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá sa stará o naše trávenie. Môže nám pomôcť zmierniť tráviace problémy, ako je zápcha a hnačka, znížiť riziko rakoviny hrubého čreva a predchádzať plynatosti.

Obsahuje tiamín, ktorý je nevyhnutný pre udržanie zdravia nervov a kognitívnych funkcií. Kukurica je tiež dobrým zdrojom kyseliny pantoténovej.

Kukurica obsahuje minerály, ktoré nášmu telu prospievajú v mnohých smeroch. Fosfor, horčík, mangán, zinok, železo a meď sa nachádzajú vo všetkých odrodách kukurice. Obsahuje aj stopové minerály ako selén, ktoré sa v bežnej strave len ťažko nachádzajú. Fosfor je nevyhnutný pre normálny rast a zdravie kostí a optimálnu funkciu obličiek. Horčík je potrebný na udržanie normálneho srdcového rytmu a na zvýšenie pevnosti kostí.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Kukurica obsahuje málo kalórií, takže si ju môžete bez obáv jesť ako snack aj počas chudnutia.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.