Články a encyklopédie

Kyselina askorbová

Kyselina askorbová

Kyselina askorbová

Kyselina askorbová a jej soli sa používajú pri príprave kozmetických výrobkov a výrobkov osobnej starostlivosti ako antioxidanty. Zoznámte sa s kyselinou askorbovou a prečítajte si celý popis...

Popis

Kyselina askorbová

Čo je kyselina askorbová?

Kyselina askorbová je známa aj ako vitamín C. Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín a je chemicky extrémne nestabilný, preto sa v kozmetike používajú len jeho deriváty, rozdelené na kyselinu askorbovú, ktoré sú oveľa stabilnejšie.


Kyselina askorbová a jej soli sa používajú pri príprave kozmetiky a produktov osobnej starostlivosti ako antioxidanty, ktoré predlžujú trvanlivosť produktu a kontrolujú jeho hodnotu pH.


Kyselina askorbová je základná živina potrebná na produkciu kolagénu, obnovu tkaniva a syntézu neurotransmiterov.

Pôsobí tiež ako antioxidant, zohráva úlohu pri odolnosti voči infekciám a používa sa na liečbu a prevenciu skorbutu.

Najbohatším potravinovým zdrojom kyseliny askorbovej sú citrusové plody (pomaranč, citrón, grapefruit, limetka) a paradajky a zemiaky.


Výhody použitia kyseliny askorbovej:

  • Stimuluje metabolizmus spojivového tkaniva.
  • Stimuluje tvorbu kolagénu, inhibuje rozklad kolagénu.
  • Lieči poranenia spojivového tkaniva.
  • Zabraňuje zápalom a pomáha pri nečistej pokožke.
  • Znižuje výskyt stareckých škvŕn.
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.