Články a encyklopédie

Ako spáliť tukové zásoby pomocou L-karnitínu.

Ako spáliť tukové zásoby pomocou L-karnitínu.

Ako spáliť tukové zásoby pomocou L-karnitínu.

L-Karnitín ovplyvňuje spaľovanie tukov, zabezpečuje lepšiu kondíciu, predchádza únave a zásobuje srdce a ostatné orgány energiou.

Popis

Hlavnou úlohou l-karnitínu je transport mastných kyselín do buniek a získavanie energie. Bez L-karnitínu by mastné kyseliny nedosiahli miesto na výrobu energie.

 

Karnitín je amónna zlúčenina, ktorú si ľudia vyrábajú z dvoch aminokyselín metionínu a lyzínu.

Najmä v pečeni a obličkách. Pre syntézu je nevyhnutná prítomnosť vitamínu C, niacínu a vitamínu B6.

 

Často sa nachádza vo výživových doplnkoch, ktoré pomáhajú pri chudnutí.

 

L-karnitín premieňa mastné kyseliny s dlhým reťazcom, ako sú triglyceridy, do mitochondrií, kde sa používajú v oxidačnom procese na výrobu energie. L-karnitín tiež znižuje únavu a pôsobí ako potláčač chuti do jedla. Vďaka tomu je účinným nástrojom pri chudnutí a diétach. L-karnitín nielenže zabraňuje ukladaniu tuku, ale tiež zvyšuje vašu aeróbnu výkonnosť, čo vám následne pomáha spáliť viac kalórií.

 

Ľudské telo obsahuje približne 20-25 g L-karnitínu. Orgány a bunky v tele potrebujú energiu, aby fungovali. L-karnitín im dáva zabrať. S vekom sa vlastná produkcia L-karnitínu znižuje. Znižuje sa aj príjem mäsa, začína sa strácať svalová hmota a rýchlejšie pribúdajú tukové vankúšiky. L-karnitín je preto dôležitou živinou pre starších ľudí, pretože im pomáha udržiavať zdravie a vitalitu.

 

Výhody L-karnitínu pre telo:

  • pomáha spaľovať tuk,
  • podporuje regeneráciu po rôznych aktivitách,
  • stará sa o lepšiu kondíciu,
  • predchádza únave,
  • zabraňuje prekysleniu
  • zásobuje srdce a vnútorné orgány energiou,
  • urýchľuje odstraňovanie amoniaku z tela.

 

Kde nájdeme L-karnitín v strave?

L-karnitín sa nachádza najmä v červenom mäse (hovädzie, jahňacie), rybách, hydine, mlieku a podobných produktoch.

Zverina, hovädzie mäso: 100-220 mg/100g

Bravčové, králičie mäso: 20-30 mg/100g

Hydina: 6-30 mg/100 g

Ryby: 6-20 mg/100 g

Mlieko a mliečne výrobky: 1-10 mg/100g

 

Prvé štúdie o účinnosti l-karnitínu boli vykonané už v roku 1937. Štúdia odporúča 2 až 4 mg L-karnitínu pred aktivitou alebo konzumáciou počas dňa. Pre lepší výkon môžete pridať kofeín, ktorý navyše stimuluje uvoľňovanie mastných kyselín. L-karnitín je dostupný v tabletách, kapsulách alebo v tekutej forme. L-karnitín môžete užívať aj s jedlom.

Pacienti, ktorí majú problémy so štítnou žľazou resp. tým, ktorých hladina hormónov štítnej žľazy je veľmi nízka, neodporúčame dodatočnú konzumáciu l-karnitínu.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.