Články a encyklopédie

LCHF "rizoto" z karfiolu a shiitake

LCHF "rizoto" z karfiolu a shiitake

LCHF "rizoto" z karfiolu a shiitake

„Rizoto“ z karfiolu a shiitake LCHF je chutnejšou a zdravšou verziou klasického rizota, keďže jeho hlavnou ingredienciou je karfiol. Pozrite si recept na karfiolové rizoto s hubami shiitake LCHF...

Popis

LCHF "rizoto" z karfiolu a shiitake


Výživová hodnota:
Sacharidy: 7 % (16 g)
Vláknina: 6 g
Tuky: 82 % (76 g)
Bielkoviny: 10 % (22 g)
Kalórie: 831


Zloženie:

  • 1 kg karfiolu,
  • 1 + ¾ šálky sladkej smotany,
  • 50 g masla,
  • 1 polievková lyžica cibuli prášku,
  • 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy,
  • 80 g parmezánu,
  • 10 húb shiitake,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 2 lyžice olivového oleja,
  • soľ a korenie.

 

Na ozdobu:

  • 3 polievkové lyžice nasekaného čerstvého tymianu alebo petržlenovej vňate,
  • trochu parmezánu,
  • 2 polievkové lyžice píniových orieškov,
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja.

 

Príprava:

  1. Karfiol umyjeme a osušíme, potom rozdelíme na čo najmenšie kúsky, najlepšie vo veľkosti ryžových zrniek.
  2. Do veľkej panvice dajte smotanu, maslo, cibuľový prášok a citrónovú šťavu. Dobre premiešajte a počkajte, kým sa uvarí.
  3. Pridajte karfiol a za stáleho miešania varte 10-15 minút.
  4. Pridajte nahrubo nasekaný parmezán a dobre premiešajte, potom pridajte soľ a korenie podľa chuti.
  5. Počas prípravy karfiolu na jednej panvici orestujte na masle huby shiitake a cesnak. Soľ a korenie.
  6. Podávame tak, že na tanier najprv položíme karfiol, naň huby shiitake a potom všetko posypeme čerstvými bylinkami a strúhaným parmezánom. Môžete pridať pár kvapiek olivového oleja a pár vlašských orechov.

 

Tip:
Karfiol nerozvarte, inak získate kašovitú štruktúru. Namiesto karfiolu môžete použiť brokolicu a huby shiitake môžete nahradiť akýmkoľvek iným druhom húb podľa vlastného výberu. Namiesto húb môžete zvoliť aj iný zdroj bielkovín (morské plody nie sú vylúčené).

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.