Články a encyklopédie

Poznáte už liečivé účinky medvedieho cesnaku?

Poznáte už liečivé účinky medvedieho cesnaku?

Poznáte už liečivé účinky medvedieho cesnaku?

Medvedí cesnak má antibakteriálne, antibiotické a antiseptické vlastnosti. Znižuje krvný tlak, čím predchádza mŕtvici a rozvoju srdcových chorôb. Pozrite sa!

Popis

Počas krásnej prechádzky lesom v krásne jarné popoludnie cítiť vo vzduchu cesnak. Túto nádhernú vôňu však nemá cesnak, ale v posledných rokoch čoraz obľúbenejší medvedí cesnak, ktorý má neskutočnú liečivú silu. Lieči všetko, čo lieči cesnak a ešte viac.

 

Prečo je medvedí cesnak dobrý pre zdravie?
Medvedí cesnakantibakteriálne, antibiotické a antiseptické vlastnosti, preto má naozaj zmysel zaradiť ho do jedálnička. Znižuje krvný tlak, čím predchádza mŕtvici a rozvoju srdcových chorôb.

(Zdroj: thehungryguest.com)

Kde ho nájdeme?

Medvedí cesnak rastie skoro na jar. Spoznáte ho podľa dvoch kopijovitých listov, medzi ktorými je stonka a v pôde je ukrytá podlhovastá cibuľka. V každom prípade úkryt medvedieho cesnaku prezdradí vôňa cesnaku. Listy trochu pripomínajú listy konvalinky, takže buďte opatrní. Listy rozdrvte medzi prstami, aby ste zistili, či naozaj voňajú po cesnaku. Nádhernú prechádzku lesom môžete využiť na nájdenie medvedieho cesnaku na rôzne účely a nájdete ho aj u predajcov na tržniciach.

 

Pražené cestoviny so syrom

Medvedí cesnak dodáva cestovinám úžasnú chuť, ktorú v recepte nižšie dopĺňajú pražené mandle.

Na 4 porcie budete potrebovať:

  • 400 g cestovín, rozlomených na polovicu (špagety),

  • 3 lyžice olivového oleja,

  • 20 g masla,

  • 3 veľké červené cibule, nakrájané nadrobno

  • 1 lyžica bieleho vínneho octu,

  • 100 ml bieleho vína alebo jablčného muštu,

  • 200 g syra,

  • 40 g hrozienok namočených vo vriacej vode na 10 minút,

  • 40 g ošúpaných mandlí, opražených a nahrubo nasekaných,

  • 60 g strúhaného parmezánu,

  • soľ a korenie.

 

  1. Rúru vyhrejeme na 170°C. Cestoviny na plechu polejeme lyžicou olivového oleja a pečieme 10 minút.

  2. Plech dobre pretrepeme a opäť pečieme 10 minút. Cestoviny by mali dostať peknú hnedú farbu.

  3. Na panvicu s pokrievkou dáme zvyšok olivového oleja, pridáme maslo a cibuľu a všetko spolu orestujeme. Pridajte štipku soli a panvicu prikryte.

  4. Počkajte 10 minút, kým cibuľa zmäkne. Pridajte ocot a víno. Varte, kým sa tekutina nezmení na paru. Pridajte smotanu a počkajte niekoľko minút.

  5. Keď sú cestoviny opečené, vložte ich do vriacej vody a varte 7-10 minút. Pridáme hrozienka a premiešame.

  6. Cestoviny scedíme a pridáme do panvice s marinádou. Dobre premiešame, pridáme mandle a posypeme parmezánom.

Dobrú chuť!

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.