Kokosové maslo (Cocos nucifera)
Pre obsah zdravých tukov je kokosové maslo vhodné na použitie pri varení. Je to ľahko stráviteľný ol..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Kokosový olej nám pomáha schudnúť, ničí baktérie, vírusy a plesne, zlepšuje zdravú hladinu cholesterolu v krvi a hydratuje pokožku. Spoznajte kokosový olej a prečítajte si celý popis...
Popis
Kokosový olej sa získava z:
Názov rastliny:
Kokosová palma
Latinský názov rastliny:
Cocos nucifera
Iné názvy oleja:
/
Všeobecný popis rastliny a procesu pestovania:
Kokosová palma je rastlina, ktorá môže dosiahnuť výšku až 30 metrov. V tropickom klimatickom pásme je známy ako najvýznamnejšia kultúrna rastlina, ktorá sa môže dožiť až 100 rokov. Plodom kokosovej palmy je kokosový orech, ktorý môže vážiť až 3 kilogramy.
Kokosový olej je jedlý olej, ktorý sa získava z jadra alebo drene kokosových orechov. Môže sa vyrábať dvoma spôsobmi - suchým alebo mokrým spracovaním. Mokré spracovanie kokosového oleja nie je veľmi bežné, pretože si vyžaduje použitie profesionálnych a drahých zariadení alebo nástrojov. Častejším spôsobom výroby je suché spracovanie kokosu, kedy sa dreň odoberá zo škrupiny pomocou tepla – tak sa dostaneme ku dužine (časť kokosu, ktorá obsahuje väčšie množstvo oleja). Správny zber kokosového orecha ovplyvňuje aj efektivitu procesu výroby oleja. Kokos musí byť starý 2 až 20 mesiacov.
Panenský kokosový olej môže byť vyrobený z čerstvého kokosového mlieka, drene alebo zvyškov. Výroba z čerstvej drene zahŕňa mokré mletie alebo sušenie zvyškov. Olej je možné získať aj ručným lisovaním. Panenský kokosový olej má bielu farbu, zatiaľ čo rafinovaný olej má žltkastú farbu.
Rafinovaný kokosový olej sa získava z dužiny, ktorá sa lisuje vo vyhrievanom hydraulickom lise na extrakciu oleja.
Obsahuje veľké množstvo tukov, bielkovín a sacharidov.
Použitie oleja:
Kokosový olej je pri varení mimoriadne obľúbený ako náhrada iných, menej zdravých olejov.
Bežné je jeho využitie aj na kozmetické účely, keďže sa z neho často vyrába mydlo a ako hydratačný prostriedok je vhodný pri starostlivosti o pleť.
Môže nám pomôcť v procese chudnutia, ničí baktérie, vírusy a plesne, zlepšuje zdravú hladinu cholesterolu v krvi, hydratuje pokožku a chráni ju pred inváziou mikroorganizmov.
Recepty:
Kokosový olej je ideálny na odstránenie suchej pokožky na rukách. Na prípravu krému na ruky s kokosovým olejom a levanduľou potrebujeme:
Zmiešajte včelí vosk s kokosovým a mandľovým olejom, všetko vložte do pohára a vložte do vodného kúpeľa. Keď sú zložky rozpustené, pomaly pridajte glycerín. Odstráňte z tepla a premiešajte, aby ste získali krémovú textúru. Vmiešame aj levanduľový olej. Pripravený krém skladujte na chladnom mieste.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Mastné kyseliny v kokosovom oleji zvyšujú koncentráciu ketónov v krvi, čím zabraňujú vzniku Alzheimerovej choroby. Alzheimerova choroba je najčastejšou príčinou demencie na svete a vyskytuje sa najmä u starších ľudí.
Pre obsah zdravých tukov je kokosové maslo vhodné na použitie pri varení. Je to ľahko stráviteľný ol..
Bambucké maslo obsahuje kyselinu olejovú (40-60%), kyselinu stearovú (20-50%), kyselinu linolovú (3-..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.