Články a encyklopédie

Ghee maslo

Ghee maslo

Ghee maslo

Ghee maslo nás chráni pred kalcifikáciou tepien známou ako ateroskleróza. To môže vyvolať rozvoj závažných kardiovaskulárnych ochorení. Zoznámte sa s maslom ghee a prečítajte si celý popis...

Popis

Ghee maslo

Ghee maslo sa získava z:

Kravské mlieko

Kravje mleko

Latinský názov:

 /

Iné názvy masla:

Zlaté ghe, kulinárske zlato

 

Popis masla a postup výroby

Kravské mlieko je tekutina získaná z mliečnych žliaz samíc kráv. Obsahuje veľké množstvo vody a živín.

Ghee maslo je prečistené maslo, ktoré sa dnes získava najmä z kravského mlieka, ale v minulosti sa vyrábalo výlučne z mlieka vodných byvolov. Výroba masla ghee je značne odlišná od výroby bežného prečisteného masla, kde je proces výroby ukončený, keď sa voda odparí a tuk sa oddelí od mliečnej sušiny. K výrobe masla ghee patrí aj varenie masla, čím je možné získať ochutené maslo s príjemnou vôňou.

Kvalitné maslo ghee spoznáte podľa zlatistej farby, ktorá je viditeľná pri izbovej teplote. V pevnom stave je maslo zvyčajne biele, ale môže mať aj zlatú farbu.

 

Použitie masla:

Ghee maslo sa tradične používa v indickej kuchyni. Je vhodné na varenie, vyprážanie a zapekanie. Často sa používa pri príprave cesta a príloh.

Neobsahuje laktózu a kazeín, keďže oba produkty sú odstránené počas výrobného procesu. Práve z tohto dôvodu ho konzumujú jedinci, ktorí sú alergickí na mliečne výrobky. Maslo podporuje rast zdravých baktérií v črevách, čo zlepšuje trávenie. Obsahuje veľké množstvo zdravých mastných kyselín, ktoré sa vstrebávajú priamo do pečene ako sacharidy a využívajú sa ako zdroj energie. Konjugovaná kyselina linolová, ktorá sa nachádza v ghee, sa spája s prevenciou rakoviny a obezity.

Je výborným zdrojom vitamínov rozpustných v tukoch K, A a E.

 

Recepty:

Pomocou ghee masla pripravíme chutné banány, do ktorých pridáme aj škoricu. Potrebujeme:

  • 1 banán,
  • 2 štipky škorice,
  • 1 lyžica ghee masla,
  • 2 štipky sušeného zázvoru.

 

Banán nakrájajte na kúsky. Existujú dva spôsoby prípravy. V prvom prípade môžu byť kúsky banánov zmiešané s maslom ghee a hlboko zmrazené. Ďalší spôsob prípravy zahŕňa použitie čerstvých banánov zmiešaných s ghee. Zmrazené banány rozmrazte a navrch posypte škoricou. To isté robíme s čerstvými banánmi. Podávame ako dezert.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Ajurvédska medicína odporúča použitie masla ghee na starostlivosť o pokožku. Maslo má znižovať viditeľnosť jaziev a strií.

Keďže maslo ghee obsahuje veľké množstvo vitamínu K, môže nám pomôcť udržiavať zdravé kosti. Vápnik je minerál, ktorý je nevyhnutný pre normálnu tvorbu a rast kostí. Maslo nás chráni aj pred kalcifikáciou tepien, známou ako ateroskleróza. To môže vyvolať rozvoj závažných kardiovaskulárnych ochorení.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.