Články a encyklopédie

Olej z hroznových jadierok (Vitis vinifera)

Olej z hroznových jadierok (Vitis vinifera)

Olej z hroznových jadierok (Vitis vinifera)

Vedecký výskum ukázal, že proantokyanidíny v hroznovom oleji môžu spomaliť rast rakovinových buniek u pacientov s rakovinou. Získajte informácie o oleji z hroznových jadierok a prečítajte si celý popis...

Popis

Olej z hroznových jadierok

Olej z hroznových jadierok sa získava z:

Názov rastliny:

Vinič

Latinský názov rastliny:

Vitis vinifera

Iné názvy oleja:

Hroznový olej

 

Všeobecný popis rastliny a procesu pestovania:

Vinič pochádza z oblasti Stredozemného mora. V súčasnosti existuje na svete 5 000 až 10 000 druhov hrozna, ktoré sa používa na rôzne účely. Je to opadavý ker, ktorý sa pomocou úponkov dokáže vyšplhať do výšky 20-30 metrov. Plody sú modré, červené, zelené alebo žlté bobule a rastú v strapcoch nazývaných hrozno. Konzumuje sa čerstvé, spracované, vo forme šťavy alebo vína a sušené plody sa nazývajú hrozienka.

Hroznový olej sa získava lisovaním hroznových jadierok, čím sa stáva bohatým vedľajším produktom pri výrobe vína. Lisovaním bobúľ zostane len dužina, z ktorej oddelíme jednotlivé jadierka. Sušia sa, melú a lisujú. Olej má čistú a ľahkú chuť a obsahuje veľké množstvo polynenasýtených mastných kyselín.

 

Použitie oleja:

Pri varení sa hroznový olej často používa na prípravu šalátových dresingov a majonéz. Často sa používa aj na pečenie palaciniek a vaflí. Ak chceme zachovať vynikajúcu chuť hrozienok, môžeme ich pokvapkať pár kvapkami oleja z hroznových jadierok.

Často sa používa v kozmetických výrobkoch na starostlivosť o citlivú, zrelú a mastnú pleť. Keďže sa rýchlo vstrebáva do pokožky, pokožka po aplikácii nezostáva mastná.

Na medicínske účely sa často používa na zníženie vysokého krvného tlaku, keďže zložky v oleji dokážu rozširovať cievy a tým predchádzať vzniku vysokého krvného tlaku. Posilnenie imunitného systému je len jednou z mnohých výhod používania oleja z hroznových jadierok.

Recepty:

Olej z hroznových jadierok možno použiť na pečenie zeleniny. Jeho jemná chuť z neho robí skvelú náhradu olivového oleja a určite si ho obľúbite v kombinácii s brokolicou a sladkými zemiakmi.

Hroznový olej je jemný olej, preto ho možno použiť ako základný olej pri príprave masážnych olejov. Obľubujú ho najmä profesionálni maséri. Môže sa pripraviť pridaním ¼ oleja z hroznových jadier, 7 kvapiek levanduľového esenciálneho oleja, 7 kvapiek rozmarínového esenciálneho oleja a 7 kvapiek bergamotového esenciálneho oleja do tmavej fľaštičky. Fľašu dobre pretrepte, uzavrite a až do použitia skladujte na tmavom a chladnom mieste. Olej je šetrný k pokožke, preto je vhodný aj na použitie na citlivú pokožku.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Proantokyanidíny nachádzajúce sa v hroznových jadierkach nám môžu pomôcť zabrániť vzniku rakoviny kože. Vedecký výskum ukázal, že dokážu spomaliť rast rakovinových buniek u onkologických pacientov – a to absolútne bez vedľajších účinkov.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.