Nechtíkový olej (Calendula officinalis)
Antiseptické a antimikrobiálne pôsobenie tiež prispieva k rýchlejšiemu hojeniu kožných rán, preto je..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Olivový olej sa používa ako hlavný kuchynský olej v stredomorských krajinách a olivovník je jednou z troch hlavných potravinárskych rastlín v Stredomorí. Spoznajte olivový olej a prečítajte si celý popis...
Popis
Olivový olej sa získava z:
Názov rastliny:
Olivovník
Latinský názov rastliny:
Olea europaea
Iné názvy oleja:
/
Všeobecný popis rastliny a procesu pestovania:
Olivovník je strom, ktorý pochádza z východného Stredomoria a je známy svojimi plodmi, ktoré sa nazývajú olivy a sú jednou z troch kľúčových ingrediencií stredomorskej kuchyne. Olivové listy sa používajú aj na liečebné účely.
Olivový olej je tekutý tuk získaný z olív. Zbierajú sa ručne. Je veľmi dôležité, aby boli plody zdravé a nepoškodené, čo znamená, že plody zo zeme sa nepoužívajú na extrakciu olivového oleja. Nasleduje lisovanie za studena. Kvalitný olej spoznáte podľa označení extra panenský olivový olej, za studena lisovaný olej a organicky vyrábaný olej.
Olej pozostáva hlavne z kyseliny olejovej (83 %), kyseliny linolovej (21 %) a kyseliny palmitovej (20 %). Extra panenský olivový olej nesmie obsahovať viac ako 0,8 % voľných kyselín.
80 % olivového oleja sa vyrába v Grécku a 65 % oleja v Taliansku. V iných krajinách sa vyrába v menšom množstve.
Použitie oleja:
Olivový olej sa používa ako hlavný kuchynský olej v stredomorských krajinách a olivovník je jednou z troch hlavných potravinárskych rastlín v Stredomorí (ďalšie dve sú pšenica a hrozno). Extra panenský olivový olej sa často používa ako šalátový dresing a ako prísada do šalátových dresingov. Ak ho zahrievame dlho, ohrozíme jeho chuť. Výber za studena lisovaného olivového oleja je podobný ako výber vína – aróma týchto olejov sa značne líši v závislosti od druhu oleja, spôsobu výroby, ako aj miesta, kde sa olivy pestujú.
Olivový olej má tiež bohatú históriu používania v starostlivosti o pleť. Môže sa použiť na masáže a liečbu kožných problémov ako sú ekzémy a atopická dermatitída. Môže sa aplikovať priamo na pokožku.
Recepty:
Špagety s olivovým olejom je možné pripraviť nasledovne:
Najprv uvarte špagety a odložte si malé množstvo vody, v ktorej sa špagety varili. Medzitým dajte panvicu na mierny oheň a počkajte, kým sa zahreje. Pridajte malé množstvo olivového oleja a dva nasekané strúčiky cesnaku. Zohrievajte, kým cesnak nezmäkne. Pridáme cestoviny, posypeme parmezánom a vodou, v ktorej sa varili špagety. Miešajte, kým sa jedlo nestane krémovým. Navrch môžeme posypať aj čerstvo mleté čierne korenie.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Konzumácia olivového oleja nespôsobuje obezitu. Stredomorský spôsob stravovania má pozitívne účinky na telesnú hmotnosť. Nedávno sa v Španielsku uskutočnila štúdia, v ktorej 7000 študentov konzumovalo olivový olej pravidelne počas obdobia dva a pol roka. Žiadny zo študentov nemal nadváhu.
Antiseptické a antimikrobiálne pôsobenie tiež prispieva k rýchlejšiemu hojeniu kožných rán, preto je..
Ghee maslo nás chráni pred kalcifikáciou tepien známou ako ateroskleróza. To môže vyvolať rozvoj záv..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.