Články a encyklopédie

Orechový olej (Juglans regia)

Orechový olej (Juglans regia)

Orechový olej (Juglans regia)

Olej z vlašských orechov znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi, čistí krv, znižuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení a je výborný aj na starostlivosť o pleť. Zoznámte sa s olejom z vlašských orechov a prečítajte si celý popis...

Popis

Orechový olej

Orechový olej sa získava z:

Názov rastliny:

Vlašský orech

Latinský názov rastliny: 

Juglans regia

Iné názvy oleja:

 /

 

Všeobecný popis rastliny a procesu pestovania:

Orech je listnatý strom, ktorý patrí do čeľade orechov. Môže dorásť až do výšky 35 metrov. Najväčšie orechové lesy sú v Kirgizsku, kde sa stromy vyskytujú v takmer čisto orechových lesoch v nadmorskej výške 1 000 - 2 000 metrov nad morom. Spoznáte ho podľa hladkej kôry a striedavo usporiadaných listov. Plod stromu sa nazýva orech a má zelenú farbu, ale na jeseň hnedne a rozštiepi sa a jadro stvrdne.

Z plodov vlašských orechov sa získava orechový olej a najkvalitnejší je orechový olej lisovaný za studena. Jadrá vlašských orechov obsahujú asi 30 % oleja. Ak si chceme kúpiť kvalitný orechový olej, dbáme aj na nápis 100% prírodný, na jeho zlatožltú farbu a charakteristickú vôňu jadier vlašských orechov. Ak je olej pražený alebo lisovaný za tepla, spoznáte ho podľa tmavšej farby.

Každých 100 g oleja poskytuje približne 63,3 g polynenasýtených mastných kyselín, 22,8 g nenasýtených mastných kyselín a 9,1 g nasýtených tukov. Olej neobsahuje cholesterol. Na rozdiel od väčšiny orechov, ktoré majú vysoký obsah nasýtených mastných kyselín, olej z vlašských orechov pozostáva väčšinou z nenasýtených mastných kyselín (72 % celkového tuku), najmä kyseliny alfa-linolénovej (14 %) a kyseliny linolovej (58 %).

 

Použitie oleja:

Olej z vlašských orechov bol jedným z najdôležitejších olejov, ktoré používali renesanční maliari.

Ide o jedlý olej, ktorý možno použiť aj pri príprave jedál. Má jemnú chuť a vôňu. Kuchári sa väčšinou vyhýbajú používaniu orechového oleja pri varení pri vysokej teplote, pretože môže oslabiť chuť oleja a tiež mu dodať horkú pachuť. Často sa používa na prípravu studených jedál, ako sú šaláty.

Pozitívne vlastnosti má aj pre zdravie, pretože znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi, čistí krv, znižuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení a je výborný aj na starostlivosť o pleť.

 

Recepty:

Na lahodný šalátový dresing s orechovým olejom potrebujeme:

  • ½ šálky orechového oleja,
  • 1/3 lyžice balzamikového octu,
  • 1 polievková lyžica javorového sirupu,
  • 2 lyžičky horčice,
  • 1 nasekaný cesnak,
  • 1 lyžička soli,
  • ½ lyžičky čerstvo mletého korenia,
  • 1 lyžička nasekaného tymiánu (voliteľné).

 

Vložte všetky ingrediencie do mixéra a dobre ich premiešajte, potom ich uložte do sklenenej nádoby v chladničke. Používame ich ako dresing do všetkých druhov šalátov

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Olej z vlašských orechov sa môže použiť na liečbu plesňových infekcií. Olej z vlašských orechov lisovaný za studena sa môže aplikovať priamo na postihnuté miesto alebo sa môže zmiešať s inými antimykotikami, ako je cesnak.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.