Články a encyklopédie

Maltodextrín

Maltodextrín

Maltodextrín

Maltodextrín sa vo všeobecnosti používa ako zahusťovadlo alebo objemové činidlo v spracovaných potravinách. Získajte informácie o maltodextríne a prečítajte si celý popis...

Popis

Maltodextrín

Čo je maltodextrín?

Maltodextrín je bežnou prísadou v mnohých spracovaných potravinách. Je to biely prášok vyrobený z kukurice, ryže, zemiakového škrobu alebo pšenice. Hoci pochádza z rastlín, je vysoko spracovaná. Na jeho výrobu sa škrob najskôr uvarí, potom sa pridajú kyseliny alebo enzýmy, ako je tepelne stabilná bakteriálna alfa-amyláza, aby sa ďalej rozložil. Výsledný biely prášok je rozpustný vo vode a má neutrálnu chuť.

Maltodextríny sú úzko späté so sušinou kukuričného sirupu, pričom jediným rozdielom je ich obsah cukru. Obidve látky prechádzajú hydrolýzou, chemickým procesom, ktorý zahŕňa pridanie vody na ďalšiu pomoc pri rozklade. Po hydrolýze obsahuje sušina kukuričného sirupu najmenej 20 % cukru a maltodextrín menej ako 20 % cukru.

Maltodextrín sa vo všeobecnosti používa ako zahusťovadlo alebo objemové činidlo v spracovaných potravinách. Je to tiež konzervačná látka, ktorá zvyšuje trvanlivosť balených potravín.

Je lacný a ľahko sa vyrába, takže je užitočný na zahusťovanie výrobkov, ako sú instantné pudingy a želatíny, ako aj omáčky a šalátové dresingy. Môže sa tiež kombinovať s umelými sladidlami na osladenie výrobkov, ako sú konzervované ovocie, dezerty a nápoje v prášku.


Výhody použitia maltodextrínu:

  • Zvyšuje objem spracovaných potravín.
  • Pôsobí ako konzervant, ktorý zvyšuje trvanlivosť potravín.
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.