Maca (Lepidium meyenii)
Maca je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov, enzýmov a aminokyselín. Už dlho sa používa na stimulác..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Vysoký obsah vlákniny v mandliach im dodáva prebiotické vlastnosti, ktoré prispievajú k zdraviu tráviaceho traktu. Prebiotiká sú nestráviteľné látky, ktoré slúžia ako potrava pre dobré baktérie v tráviacom trakte. Spoznajte mandle a prečítajte si celý popis...
Popis
Názov rastliny:
Mandle
Latinský názov:
Prunus dulcis
Užitočná časť:
Plod
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Mandľa je plodom stromu nazývaného mandľovník. Pochádza z Blízkeho východu. Ovocie pozostáva z tvrdej škrupiny so semenom, ktoré v skutočnosti nie je orechom. Strom je opadavý strom, ktorý dorastá do výšky 4 až 10 metrov a priemer kmeňa je až 30 centimetrov. Mladé vetvičky majú zelenú farbu - v oblastiach, kde sú vystavené slnku, sa stávajú červenkastými. V druhom roku sa stávajú sivastými. Listy majú zúbkovaný okraj a vyrastajú na stopke. Mandľové kvety sú bielej alebo svetloružovej farby a pozostávajú z piatich okvetných lístkov. Mandle najlepšie rastú v stredomorskej klíme s teplými, suchými letami a miernymi, vlhkými zimami. Optimálna teplota pre jej rast je medzi 15 až 30°C.
Mandle boli spomenuté už v Biblii. Boli cenenou prísadou do chleba podávaného egyptským faraónom. Počas histórie si mandle zachovali náboženský, etnický a spoločenský význam. Rimania dávali novomanželom mandle, pretože verili, že mandle podporujú plodnosť. Američania stále obdarúvajú hostí na svadbách vrecúškom mandlí, keďže vraj predstavujú šťastie, romantiku a zdravie.
Použitie v strave a aplikácia:
Mandle sú dostupné v lúpanej aj nelúpanej forme. Vyrába sa z nich mandľové mlieko a maslo, ktoré sa dajú použiť do sladkých aj slaných jedál. Spolu s inými orechmi sa mandľami môžu posypať dezerty alebo zákusky. Používajú sa najmä do marcipánového a lieskovoorieškového pečiva.
Mandľové mlieko má jemnú chuť a je vhodné pre ľudí citlivých na sóju a laktózu.
Použitie na zdravotné účely:
Jesť asi 23 mandlí denne je jednoduchý spôsob, ako dodať telu viac kľúčových živín. Mandle sú bohaté na vitamín E, vápnik, horčík a draslík. Okrem toho sú dôležitým zdrojom bielkovín a vlákniny a neobsahujú takmer žiadny cukor.
Väčšina orechov, ako sú mandle, môže znížiť riziko srdcových ochorení. Mnoho živín v mandliach prispieva k lepšiemu zdraviu srdca. Sú bohaté na horčík, ktorý je rozhodujúci pre prevenciu infarktu a hypertenzie. Mnohé klinické štúdie ukázali, že mandle môžu byť účinné pri znižovaní zlého cholesterolu a udržiavaní zdravého cholesterolu, ktorý hrá dôležitú úlohu v zdraví srdca.
Vysoký obsah vlákniny v mandliach im dodáva prebiotické vlastnosti, ktoré prispievajú k zdraviu tráviaceho traktu. Prebiotiká sú nestráviteľné látky, ktoré slúžia ako potrava pre dobré baktérie v tráviacom trakte.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Obsah vlákniny, bielkovín a tukov v mandliach znamená, že ich zjete len za hrsť a budete sa cítiť nasýtení a spokojní, čo sa dá využiť aj pri chudnutí.
Maca je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov, enzýmov a aminokyselín. Už dlho sa používa na stimulác..
Maliny sú nielen chutné, ale majú aj liečivé účinky na organizmus. Odporúčajú sa tým, ktorí trpia rô..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.