Mango (Mangifera indica)
Mango môže pomôcť znížiť telesný tuk a kontrolovať hladinu cukru v krvi. Obsahuje množstvo minerálov..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Mangostána zlepšuje prietok krvi cievami tým, že spôsobuje dilatáciu ciev, čo zabraňuje vzniku chorôb ako ateroskleróza, vysoký cholesterol, zástava srdca a silná bolesť na hrudníku. Spoznajte mangostánu a prečítajte si celý popis...
Popis
Názov rastliny:
Mangostána
Latinský názov:
Garcinia mangostana
Užitočná časť:
Plod
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Mangostána je tropický vždyzelený strom pochádzajúci z Indonézie. Rastie najmä v juhovýchodnej Ázii, juhozápadnej Indii a iných tropických oblastiach ako Portoriko. Dorastá do výšky 6 až 25 metrov. Ovocie má sladkú, ale korenistú chuť a je veľmi šťavnaté. Obklopuje ho červenofialová škrupina. V každom ovocí je jedlá dužina. Semená majú tvar a veľkosť mandlí.
Ministerstvo poľnohospodárstva Spojených štátov amerických dostalo semená mangostány z Jávy v roku 1906. Skúšali ju pestovať aj na Havaji, no strom sa neprispôsobil podnebiu, a preto je na týchto ostrovoch aj dnes mimoriadne vzácny. Zistili, že veľké množstvo sadeníc uhynie už v prvom roku veku.
Ovocie bolo známe aj v čínskej dynastii Ming. Verili, že pomocou mangostány si dokážu udržať fyzickú vytrvalosť. Poznali aj jej antimikrobiálne pôsobenie, keďže sa používala na liečbu úplavice a infekčných hnačiek.
Použitie v strave a aplikácia:
Tvrdá kožovitá kôra rozomletá na prášok alebo pripravená ako obklad či čaj sa používa na liečbu hnačky, úplavice, kožných chorôb, chronických bolestí, infekcií, horúčky a zápalov.
Môže sa konzumovať čerstvá tak, že ju prekrojíte na polovicu a vydlabete šťavnaté jadro. Ovocie je možné aj zamraziť na ďalšie použitie, môže sa však stať, že mangostána stratí chuť a môže sa zmeniť aj jej textúra. Je bežnou prísadou do pečiva, zmrzlín a nápojov.
Použitie na zdravotné účely:
Vedecký výskum ukázal, že mangostána obsahuje prírodné polyfenolové zlúčeniny známe ako xantóny. V ovocí sú dva druhy xantónov – alfa a gama. Xantóny a ich deriváty majú niekoľko výhod použitia na lekárske účely, vrátane protizápalovej aktivity. Sú účinným prostriedkom proti rôznym kardiovaskulárnym ochoreniam. Spomaľujú proces starnutia a chránia organizmus pred vznikom degeneratívnych ochorení.
Mangostána je bohatá na vitamín C a obsahuje približne 12 % dennej potreby vitamínu C na 100 g. Stará sa o imunitu proti chrípke a podobným infekciám. Konzumácia ovocia bohatého na vitamín C je rozhodujúca pre rozvoj odolnosti voči chorobám.
Stimuluje funkciu červených krviniek a zabraňuje vzniku anémie. Zlepšuje prietok krvi cievami, pretože spôsobuje rozšírenie ciev, čím predchádza vzniku ochorení ako ateroskleróza, vysoký cholesterol, zástava srdca a silné bolesti na hrudníku.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Strava bohatá na mangostánu je prospešná pri znižovaní hladiny cholesterolu v ľudskom tele. Pomáha tiež regulovať hladinu triglyceridov, ktoré zabezpečujú správnu činnosť srdca.
Mango môže pomôcť znížiť telesný tuk a kontrolovať hladinu cukru v krvi. Obsahuje množstvo minerálov..
Vysoký obsah vlákniny v mandliach im dodáva prebiotické vlastnosti, ktoré prispievajú k zdraviu tráv..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.