Články a encyklopédie

Mangostána

Mangostána

Mangostána

Mangostána je bohatá na vitamín C, pôsobí protizápalovo a je kvalitným pomocníkom proti anémii, cholesterole a...

Popis

Mangostána je zaujímavé tropické ovocie, pri ktorom sa využíva ovocie, šťava, kôra aj konáre.

Mangostána sa konzumuje ako iné stolové ovocie. Je to tropický vždyzelený strom, o ktorom sa predpokladá, že pochádza z Indonézie a je široko dostupný v niekoľkých regiónoch juhovýchodnej Ázie, ako je Singapur, Malajzia, Thajsko a Vietnam a tiež v niektorých oblastiach Afriky. Fialová mangostána je známa pre svoj jedinečný vzhľad a chuť a je často považovaná ako kráľovná tropického ovocia, najmä v orientálnom svete.

Mangostána a jej liečivé účinky

Mangostána bola kedysi považovaná za súčasť tradičnej medicíny v rôznych ázijských krajinách. Zdravotné benefity mangostány sú známe už od 18. storočia. Najväčšie výhody mangostány spočívajú v ukladaní základných živín potrebných pre normálny rast, vývoj a celkovú výživovú pohodu.

Používa sa na zlepšenie liečby infekcií močových ciest (UTI), kvapavky, afty, tuberkulózy, rakoviny, osteoartritídy, hnačky, stimuluje imunitný systém a zlepšuje duševné zdravie.

Vedecký výskum v tejto oblasti nenájdeme, no je známy laboratórny test ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), ktorý napríklad ukázal, že 1 unca (31,10347687 g) mangostánovej šťavy obsahuje 20 až 30-krát väčšiu kapacitu absorbovať voľné radikály ako rovnaké množstvo iného ovocia alebo zeleniny.

 

Vlastnosti mangostány:

  1. Má vysoký obsah antioxidantov, pretože prirodzene obsahuje polyfenolové zlúčeniny známe ako xantóny, pozostávajúce z alfa a gama, ktoré sú protizápalové.
  2. Má veľmi nízky obsah kalórií, 63 kcal na 100 g, a neobsahuje nasýtené tuky ani cholesterol.
    Mangostána je bohatá na vitamín C a obsahuje okolo 12 % RHP na 100 g.
  3. Pomáha pri stimulácii červených krviniek a zabraňuje anémii.
  4. Strava bohatá na mangostánu pomáha znižovať hladinu cholesterolu v tele.
  5. Obsahuje silné antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti.
  6. Mangostána obsahuje veľké množstvo minerálov, ako je meď, mangán a horčík.


Niekoľko dôležitých rád:

Šťavu zo šupky mangostány môžete použiť ako masku, aby bola vaša pokožka opäť napnutá a pevná.

Tehotné ženy by sa mali radšej vyhnúť konzumácii ovocia, pretože nie sú známe žiadne štúdie o vplyve na plod.

Pred konzumáciou plody mangostány dôkladne umyte pod tečúcou vodou a utrite mäkkou utierkou.
Plody nie sú jedlé v celku a majú horkú chuť.
Zrelé ovocie by sa malo skladovať na chladnom a suchom mieste.

 

Energetická a výživová hodnota

Jedna šálka konzervovanej mangostány má 143 kalórií a na 100 g:
Bielkoviny 0,41 g
Celkový lipid (tuk) 0,58 g
Sacharidy, s rozdielom 17,91g
Vláknina celkovo 1,8 g

MINERÁLY

Vápnik, Ca mg 12
Železo, Fe mg 0,30
Horčík, Mg mg 13
Fosfor, P mg 8

Draslík, K mg 48
Sodík, na mg 7
Zinok, Zn mg 0,21


VITAMÍNY

Vitamín C, celkovo
kyselina askorbová 2,9 mg
Tiamín mg 0,054

Riboflavín mg 0,054

Niacín mg 0,286
Vitamín B-6 mg 0,018
Folát, DFE µg 31
Vitamín B-12 µg 0,00
Vitamín A, RAE µg 2
Vitamín A, IU IU 35
Vitamín D (D2 + D3) µg 0,0

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.