Motnje v spominu in nezmožnost koncentracije?
Poruchy pamäti a neschopnosť koncentrácie sa často zhodujú s poruchami spánku, únavou a depresiou. V..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Marhuľové jadrá sú bohatým zdrojom vitamínu B17, ktorý pomáha pri artritíde a vysokom krvnom tlaku.
Popis
Marhule sú známe už tisíce rokov. Boli vyvinuté v Číne. Odtiaľ boli najskôr prevezené do Perzie a Arménska. Marhule sa v Európe pestujú od 16. storočia. Popri ich lahodnom ovocí sa čoraz viac do popredia dostávajú aj ich kôstky, ktoré v sebe ukrývajú jadierko s mnohými pozitívnymi účinkami na zdravie.
Marhuľové kôstky vo vnútri ukrývajú horkú mandľu, ktorá je výborným zdrojom draslíka, fosforu, železa a jedným z najlepších zdrojov vitamínu B17. Okrem iného vitamín B17 pomáha znižovať bolesť pri artritíde a vysokom krvnom tlaku. Niektoré výskumy tiež ukazujú, že väčšie množstvo denne konzumovaných marhuľových jadierok by malo predchádzať rakovine resp. liečiť rakovinu.
Marhuľové jadrá sa vždy používali pri varení, pretože sú bežnou zložkou koláčikov amaretto, likérov a marhuľových džemov. Môžu sa jesť surové, mleté a ako také sa používajú v kuchyni ako doplnok k rôznym jedlám. Mletý prášok sa môže pridať do kozmetiky a použiť na výrobu telových peelingov alebo masiek. Z jadierok môžeme vylisovať aj olej, ktorý je bohatý na kyselinu gama linolénovú a pôsobí protizápalovo a možno ho použiť aj v kozmetike (pridáva sa do krémov, olejov, mliek) alebo v potravinách.
Vitamín B17 je známy ako amygdalín a obsahuje štyri látky, dve sú glukóza, tretia je benzaldehyd a štvrtá je kyanid. Keďže kyanid je toxický, konzumácia vitamínu B17 je v niektorých častiach sveta zakázaná. Presné fungovanie vitamínu B17 a jeho účinok sú zatiaľ len teoreticky dokázané, aj keď výsledky sú pri konzumácii veľmi zreteľne viditeľné. Rakovinové bunky podľa teórie zástancov vitamínu B17 v sebe nemajú veľmi dôležitý enzým, namiesto toho obsahujú enzým beta-glukozidázu; to spôsobí uvoľnenie benzaldehydu a kyanidu, ktoré otrávia rakovinovú bunku.
Beta-glukozidázy je v rakovinových bunkách až stokrát viac ako v normálnych bunkách, ktoré ju obklopujú. Výsledok je viditeľný, keď sa rakovinové bunky rozdelia a vitamín B17 uvoľňuje svoje toxické látky výlučne vo vnútri rakovinových buniek. V normálnych bunkách je prítomný enzým rodanáza, ktorý deaktivuje kyanid a okamžite ho premieňa na vedľajšie produkty (tiokyanát a kyselinu benzoovú), ktoré sú navyše zdravé a prospešné.
Vitamín B17 bol zakázaný FDA v roku 1971 napriek jeho preukázaným účinkom na zdravie rakoviny.
V Rusku sa používa ako liek proti rakovine od roku 1845 a v USA sa na tento účel používa od 20. rokov 20. storočia. V tradičnej čínskej medicíne sa marhuľové jadrá už dlho používajú na liečbu dýchacích problémov, tráviacich ťažkostí, vysokého krvného tlaku a artritídy.
Austrálske noviny napísali článok o mužovi, ktorý sa vyliečil z rakoviny konzumáciou amygdalínu. Pán radikálne zmenil celý jedálniček a pridal mäkké, horké jadierka ukryté v tvrdých marhuľových kôstkach.
10. marca 2010 napísala Jill Star článok „Paul Reid je hlásený ako mŕtvy“. Paulovi diagnostikovali zriedkavý nevyliečiteľný lymfóm a povedali mu to že bude žiť len 5 rokov. Súčasťou článku je fotografia zdravého Reida, 13 rokov po jeho predpovedi, s plnou miskou zdravého jedla.
Keď Paul zistil, že je chorý, pridal do svojho jedálnička 30 marhuľových jadierok denne. Napriek oficiálnym varovaniam o otrave kyanidom neutrpel žiadnu otravu z konzumácie 30 jadier denne (Sydney Morning Herald).
Kyanid, ktorý je obsiahnutý vo vitamíne B17, je vo väčších dávkach toxický, no v menšom množstve ho obsahujú marhuľové jadrá. Väčšia dávka môže spôsobiť závraty, horúčku, bolesti hlavy a dokonca kómu. Tento typ otravy je inak veľmi zriedkavý. K otrave môže dôjsť pri dennej konzumácii viac ako 20 jadierok denne. Preto sa odporúča zjesť okolo 5 - 10 jadierok denne. Tiež vo väčšine prípadov, keď ľudia liečení vitamínom B17 dodatočne zmenili celú stravu.
Poruchy pamäti a neschopnosť koncentrácie sa často zhodujú s poruchami spánku, únavou a depresiou. V..
Ľanový olej má bohaté liečivé účinky súvisiace s kardiovaskulárnymi ochoreniami, potláčaním rakoviny..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.