Články a encyklopédie

Moringa (Moringa oleifera)

Moringa (Moringa oleifera)

Moringa (Moringa oleifera)

Moringa je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a aminokyselín. Obsahuje veľké množstvo vitamínov A, C a E, obsahuje aj vápnik, draslík a bielkoviny. Spoznajte moringu a prečítajte si celý popis...

Popis

Moringa

Názov rastliny:

Moringa

Latinský názov:

Moringa oleifera

Užitočná časť:

Listy, kôra, korene, semená

Iné názvy:

/

 

Všeobecný popis a história:

Moringa oleifera je najčastejšie pestovaným druhom z rodu Moringa, ktorý je jediným rodom z čeľade Moringaceae. Je to rýchlo rastúci strom, ktorý je extrémne odolný voči suchu, pochádza z južných svahov Himalájí v severozápadnej Indii. Často sa pestuje v tropických a subtropických oblastiach, kde sa listy a mladé struky semien používajú ako zelenina. Môže sa použiť na čistenie a umývanie vody a niekedy aj v bylinnej medicíne.

Rastlina je opadavý strom, ktorý dorastá do výšky až 12 metrov, pričom priemer kmeňa je až 45 centimetrov. Kôra je biela alebo sivá. Mladé výhonky majú karmínovú farbu. Má krehké konáre a perovité listy. Kvety sú žltkastobielej farby a vydávajú výraznú vôňu. Kvitne medzi aprílom a júnom.

Afričania volajú moringu „Nebedaye“, čo znamená „nikdy nezomrie“. V Egypte sa používala na ochranu pokožky kvôli extrémne suchému podnebiu v púšti. Väčšinu liečivých vlastností moringy objavili Gréci, ktorí rastlinu predstavili aj Rimanom. Používali ho na prípravu kozmetiky a parfumov.

 

Použitie v strave a aplikácia:

Moringa sa dá využiť rôznymi spôsobmi. Dá sa konzervovať, ale dajú sa použiť aj čerstvé listy. Hodí sa ku kari, maku, horčici, kokosu a možno ju pridať aj do rebierok.

Mladé lístky možno pridávať do kreviet, robiť z nich polievku, pridávať do miešanej zeleniny, dajú sa nimi ozdobiť aj zeleninové jedlá a šaláty. Často sa používa v kombinácii s koriandrom.

Na niektorých miestach sa listy vyprážajú a jedia v kombinácii s ryžou. Zelené struky, listy a kvety sa používajú v rôznych thajských jedlách.

Kôra, šťava, korene, listy, semená a kvety sa používajú v tradičnej medicíne.

 

Použitie na zdravotné účely:

Moringa je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a aminokyselín. Obsahuje veľké množstvo vitamínov A, C a E, obsahuje aj vápnik, draslík a bielkoviny.

Moringa obsahuje antioxidanty nazývané flavonoidy a polyfenoly, ako aj kyselinu askorbovú v listoch, kvetoch a semenách. To znamená, že zabraňuje poškodeniu spôsobenému voľnými radikálmi v bunkách rôznych orgánov v tele a udržuje bunky zdravé.

Zápal môže viesť k chronickým ochoreniam, ako je cukrovka, respiračné ochorenia, kardiovaskulárne ochorenia, artritída a obezita. Moringa znižuje zápal inhibíciou zápalových enzýmov a bielkovín v tele.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Vďaka vysokému obsahu vitamínov E a C zlepšuje činnosť mozgu. Je tiež schopná normalizovať hladiny neurotransmiterov: serotonínu, dopamínu a norepinefrínu v mozgu, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v pamäti, nálade a normálnej funkcii orgánov.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.