Prilbica modrá (Aconitum subgenus)
Zlúčeniny v modrej prilbici majú priamy účinok na centrálny nervový systém, znecitlivujú nervové drá..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Moringa je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a aminokyselín. Obsahuje veľké množstvo vitamínov A, C a E, obsahuje aj vápnik, draslík a bielkoviny. Spoznajte moringu a prečítajte si celý popis...
Popis
Názov rastliny:
Moringa
Latinský názov:
Moringa oleifera
Užitočná časť:
Listy, kôra, korene, semená
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Moringa oleifera je najčastejšie pestovaným druhom z rodu Moringa, ktorý je jediným rodom z čeľade Moringaceae. Je to rýchlo rastúci strom, ktorý je extrémne odolný voči suchu, pochádza z južných svahov Himalájí v severozápadnej Indii. Často sa pestuje v tropických a subtropických oblastiach, kde sa listy a mladé struky semien používajú ako zelenina. Môže sa použiť na čistenie a umývanie vody a niekedy aj v bylinnej medicíne.
Rastlina je opadavý strom, ktorý dorastá do výšky až 12 metrov, pričom priemer kmeňa je až 45 centimetrov. Kôra je biela alebo sivá. Mladé výhonky majú karmínovú farbu. Má krehké konáre a perovité listy. Kvety sú žltkastobielej farby a vydávajú výraznú vôňu. Kvitne medzi aprílom a júnom.
Afričania volajú moringu „Nebedaye“, čo znamená „nikdy nezomrie“. V Egypte sa používala na ochranu pokožky kvôli extrémne suchému podnebiu v púšti. Väčšinu liečivých vlastností moringy objavili Gréci, ktorí rastlinu predstavili aj Rimanom. Používali ho na prípravu kozmetiky a parfumov.
Použitie v strave a aplikácia:
Moringa sa dá využiť rôznymi spôsobmi. Dá sa konzervovať, ale dajú sa použiť aj čerstvé listy. Hodí sa ku kari, maku, horčici, kokosu a možno ju pridať aj do rebierok.
Mladé lístky možno pridávať do kreviet, robiť z nich polievku, pridávať do miešanej zeleniny, dajú sa nimi ozdobiť aj zeleninové jedlá a šaláty. Často sa používa v kombinácii s koriandrom.
Na niektorých miestach sa listy vyprážajú a jedia v kombinácii s ryžou. Zelené struky, listy a kvety sa používajú v rôznych thajských jedlách.
Kôra, šťava, korene, listy, semená a kvety sa používajú v tradičnej medicíne.
Použitie na zdravotné účely:
Moringa je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a aminokyselín. Obsahuje veľké množstvo vitamínov A, C a E, obsahuje aj vápnik, draslík a bielkoviny.
Moringa obsahuje antioxidanty nazývané flavonoidy a polyfenoly, ako aj kyselinu askorbovú v listoch, kvetoch a semenách. To znamená, že zabraňuje poškodeniu spôsobenému voľnými radikálmi v bunkách rôznych orgánov v tele a udržuje bunky zdravé.
Zápal môže viesť k chronickým ochoreniam, ako je cukrovka, respiračné ochorenia, kardiovaskulárne ochorenia, artritída a obezita. Moringa znižuje zápal inhibíciou zápalových enzýmov a bielkovín v tele.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Vďaka vysokému obsahu vitamínov E a C zlepšuje činnosť mozgu. Je tiež schopná normalizovať hladiny neurotransmiterov: serotonínu, dopamínu a norepinefrínu v mozgu, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v pamäti, nálade a normálnej funkcii orgánov.
Zlúčeniny v modrej prilbici majú priamy účinok na centrálny nervový systém, znecitlivujú nervové drá..
Mäta je známa ako liek na syndróm dráždivého čreva a iné tráviace problémy. Upokojuje podráždený žal..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.