Konopáč (Eupatorium cannabinum)
Používa sa na odstránenie tráviacich ťažkostí, najmä hnačky a syndrómu dráždivého čreva. Znížením po..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Vitamín A a antioxidanty chránia pokožku pred poškodením slnkom. Nedostatok vitamínu A môže spôsobiť suchú pokožku, vlasy a nechty. Spoznajte mrkvu a prečítajte si celý popis...
Popis
Názov rastliny:
Mrkva
Latinský názov:
Daucus carota
Užitočná časť:
Koreň
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Mrkva je zelenina, ktorá sa pozná podľa charakteristickej oranžovej farby, aj keď existujú aj iné farebné varianty ako fialová, čierna, biela, červená a žltá. Ide o domestikovanú formu divého koreňa, ktorý pochádza z Európy a juhozápadnej Ázie. Rastlina pravdepodobne pochádza z Perzie a pôvodne bola pestovaná pre použitie jej listov.
Korene obsahujú vysoké množstvo alfa a beta karoténu a sú dobrým zdrojom vitamínu K a vitamínu B6, ale viera, že konzumácia mrkvy zlepšuje aj nočné videnie, je mýtus, ktorý Briti používali v druhej svetovej vojne, aby zavádzali nepriateľa o schopnostiach svojej armády.
História mrkvy siaha 5000 rokov dozadu. V priebehu storočí obchodníci cestujúci cez Afganistan zbierali semená mrkvy, aby ich doručili do Arábie, Afriky a Ázie. Už v začiatkoch pestovania existovalo množstvo odrôd mrkvy v rôznych farbách – fialová, biela, čierna a červená, no prekvapivo vtedy ešte nebol známy oranžový druh mrkvy.
Mrkva sa našla aj v hrobkách egyptských faraónov. Egypťania vraj poznali iba fialovú odrodu mrkvy.
Použitie v strave a aplikácia:
Mrkva sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi. Môže sa jesť surová, ale môže sa aj variť a podávať ako príloha. Často sa pridáva aj do rôznych šalátov. Veľmi obľúbená je aj príprava mrkvovej polievky, mrkvovej šťavy, nátierky a dokonca aj tinktúry.
Hodí sa aj pri príprave dezertov, z ktorých je asi najznámejší mrkvový koláč.
Môže sa pridať do lahodných smoothies a môžete si tak pripraviť zdravé raňajky.
Použitie na zdravotné účely:
Mrkva je bohatá na betakarotén, ktorý sa v pečeni mení na vitamín A. Vitamín A je nevyhnutný pre udržiavanie zdravého zraku. Betakarotén chráni pred makulárnou degeneráciou a tvorbou šedého zákalu. Štúdia zistila, že ľudia, ktorí konzumujú veľké množstvo beta-karoténu, majú o 40 percent nižšie riziko vzniku makulárnej degenerácie ako tí, ktorí nekonzumujú dostatok beta-karoténu.
Vysoká hladina beta-karoténu v mrkve pôsobí ako antioxidant proti poškodeniu buniek a pomáha spomaľovať starnutie buniek.
Vitamín A a antioxidanty chránia pokožku pred poškodením slnkom. Nedostatok vitamínu A môže spôsobiť suchú pokožku, vlasy a nechty. Vitamín A zabraňuje predčasným vráskam, akné, suchej pokožke, škvrnám a nerovnomernému tónu pleti.
Štúdie ukazujú, že diéty s vysokým obsahom karotenoidov sú spojené s nižším rizikom vzniku srdcových ochorení.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Štúdie ukázali, že mrkva znižuje riziko rakoviny pľúc, prsníka a hrubého čreva.
Používa sa na odstránenie tráviacich ťažkostí, najmä hnačky a syndrómu dráždivého čreva. Znížením po..
Rastlina zmierňuje bolesti žalúdka. Keďže uvoľňuje svalstvo čreva, môže nám pomôcť upraviť zlé tráve..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.