Články a encyklopédie

Mrkva (Daucus carota)

Mrkva (Daucus carota)

Mrkva (Daucus carota)

Vitamín A a antioxidanty chránia pokožku pred poškodením slnkom. Nedostatok vitamínu A môže spôsobiť suchú pokožku, vlasy a nechty. Spoznajte mrkvu a prečítajte si celý popis...

Popis

Mrkva

Názov rastliny:

Mrkva

Latinský názov:

Daucus carota

Užitočná časť:

Koreň

Iné názvy:

/

 

Všeobecný popis a história:

Mrkva je zelenina, ktorá sa pozná podľa charakteristickej oranžovej farby, aj keď existujú aj iné farebné varianty ako fialová, čierna, biela, červená a žltá. Ide o domestikovanú formu divého koreňa, ktorý pochádza z Európy a juhozápadnej Ázie. Rastlina pravdepodobne pochádza z Perzie a pôvodne bola pestovaná pre použitie jej listov.

Korene obsahujú vysoké množstvo alfa a beta karoténu a sú dobrým zdrojom vitamínu K a vitamínu B6, ale viera, že konzumácia mrkvy zlepšuje aj nočné videnie, je mýtus, ktorý Briti používali v druhej svetovej vojne, aby zavádzali nepriateľa o  schopnostiach svojej armády.

História mrkvy siaha 5000 rokov dozadu. V priebehu storočí obchodníci cestujúci cez Afganistan zbierali semená mrkvy, aby ich doručili do Arábie, Afriky a Ázie. Už v začiatkoch pestovania existovalo množstvo odrôd mrkvy v rôznych farbách – fialová, biela, čierna a červená, no prekvapivo vtedy ešte nebol známy oranžový druh mrkvy.

Mrkva sa našla aj v hrobkách egyptských faraónov. Egypťania vraj poznali iba fialovú odrodu mrkvy.

 

Použitie v strave a aplikácia:

Mrkva sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi. Môže sa jesť surová, ale môže sa aj variť a podávať ako príloha. Často sa pridáva aj do rôznych šalátov. Veľmi obľúbená je aj príprava mrkvovej polievky, mrkvovej šťavy, nátierky a dokonca aj tinktúry.

Hodí sa aj pri príprave dezertov, z ktorých je asi najznámejší mrkvový koláč.

Môže sa pridať do lahodných smoothies a môžete si tak pripraviť zdravé raňajky.

 

Použitie na zdravotné účely:

Mrkva je bohatá na betakarotén, ktorý sa v pečeni mení na vitamín A. Vitamín A je nevyhnutný pre udržiavanie zdravého zraku. Betakarotén chráni pred makulárnou degeneráciou a tvorbou šedého zákalu. Štúdia zistila, že ľudia, ktorí konzumujú veľké množstvo beta-karoténu, majú o 40 percent nižšie riziko vzniku makulárnej degenerácie ako tí, ktorí nekonzumujú dostatok beta-karoténu.

Vysoká hladina beta-karoténu v mrkve pôsobí ako antioxidant proti poškodeniu buniek a pomáha spomaľovať starnutie buniek.

Vitamín A a antioxidanty chránia pokožku pred poškodením slnkom. Nedostatok vitamínu A môže spôsobiť suchú pokožku, vlasy a nechty. Vitamín A zabraňuje predčasným vráskam, akné, suchej pokožke, škvrnám a nerovnomernému tónu pleti.

Štúdie ukazujú, že diéty s vysokým obsahom karotenoidov sú spojené s nižším rizikom vzniku srdcových ochorení.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Štúdie ukázali, že mrkva znižuje riziko rakoviny pľúc, prsníka a hrubého čreva.

 
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.