Články a encyklopédie

Nashi (Pyrus pyrifolia)

Nashi (Pyrus pyrifolia)

Nashi (Pyrus pyrifolia)

Nashi je výborným doplnkom jedálnička aj vďaka vysokému obsahu vlákniny – každé ovocie obsahuje 10 gramov vlákniny, ktorá nám dodáva pocit sýtosti, zabezpečuje zdravú hladinu cukru v krvi a znižuje hladinu zlého cholesterolu. Spoznajte nashi a prečítajte si celý popis...

Popis

Nashi

Latinský názov:

Pyrus pyrifolia

Užitočná časť:

Plod

Iné názvy:

hruška nashi

 

Všeobecný popis a história:

Nashi je všeobecný názov pre druh hrušky, ktorý pochádza z Ázie. Strom je opadavý a dorastá do výšky troch metrov. Veľa ľudí je presvedčených, že je nashi vlastne kríženec jablka a hrušky, no táto informácia nie je pravdivá. Dnes sa nashi pestujú v celej východnej Ázii a v iných krajinách ako India, Austrália, Nový Zéland či Spojené štáty americké. Vo východnej Ázii sú kvety stromu symbolom skorej jari a často sa vyskytujú v záhradách a na vidieku. Plod má chrumkavú, sviežu a šťavnatú chuť a je výborným zdrojom prírodných cukrov. Je okrúhleho tvaru, veľkosti tenisovej loptičky, zovňajšok je zeleno-žltej farby. Stred je biely a vo vnútri je jadro obsahujúce semená. Ovocie je dostupné počas celého roka.

Nashi sa prvýkrát objavilo v Číne a Japonsku predtým, ako ho Číňania v polovici 19. storočia previezli do Nového Južného Walesu.

V roku 1983 sa v Austrálii vyprodukovalo až 20 ton ovocia.

 

Použitie v strave a aplikácia:

Nashi sa môžu jesť surové alebo varené, so šupkou alebo bez nej. Pred konzumáciou odstráňte jadro a semená.

Ovocie je výborné ako dopoludňajšia či popoludňajšia maškrta pre školákov, na prípravu ovocných šalátov a možno ho pripraviť aj v kombinácii s mäsom a rybami.

V receptoch na prípravu jabĺk možno jablká nahradiť s nashi.

 

Použitie na zdravotné účely:

Nashi normálnej veľkosti obsahuje 116 kalórií, z ktorých väčšinu tvoria sacharidy. Jesť sacharidy na raňajky nás napĺňa energiou, ktorú potrebujeme na vykonávanie každodenných činností. Glukóza zo sacharidov poháňa svaly, slúži ako zdroj energie pre mozog a červené krvinky a pomáha udržiavať normálnu telesnú teplotu.

Nashi je výborným doplnkom jedálnička aj vďaka vysokému obsahu vlákniny – každé ovocie obsahuje 10 gramov vlákniny, ktorá nám dodáva pocit sýtosti, zabezpečuje zdravú hladinu cukru v krvi a znižuje hladinu zlého cholesterolu. Chránia nás pred cukrovkou 2. typu a srdcovými chorobami a môžu tiež znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny.

Ovocie obsahuje veľké množstvo vitamínov, najmä C a K, ktoré podporujú zdravie kostí. Vitamín C pomáha vytvárať kolagén, proteín, ktorý zabraňuje krehkosti kostí.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Nashi ovocie je výborným prostriedkom na podporu zdravia hrubého čreva, keďže pravidelná konzumácia môže zabrániť vzniku rakoviny hrubého čreva, napomáha prečisteniu tráviaceho systému a predchádza vzniku hemoroidov.

 
 
 
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.