Nashi (Pyrus pyrifolia)
Nashi je výborným doplnkom jedálnička aj vďaka vysokému obsahu vlákniny – každé ovocie obsahuje 10 g..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Ako vynikajúci zdroj silného antioxidantu vitamínu C môžu nektarínky pomôcť predchádzať tvorbe voľných radikálov, o ktorých je známe, že spôsobujú rakovinu. Zoznámte sa s nektarínkou a prečítajte si celý popis...
Popis
Latinský názov:
Prunus persica
Užitočná časť:
Plod
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Nektarínka je vlastne druh broskyne, ktorá na základe prirodzenej mutácie stratila gén, ktorý spôsobuje, že má šupka chlpatý povrch. Je to listnatý strom, ktorý produkuje jedlé, šťavnaté ovocie nazývané broskyňa alebo nektarínka. Začiatok pestovania nektarín sa začal v Perzii, potom sa rastlina preniesla aj do Európy. Patrí do rodu prunus, kam patria aj čerešne, marhule a slivky. Broskyňa a nektarínka teda v skutočnosti pochádzajú z tej istej rastliny, no komerčne sa považujú za úplne odlišné druhy ovocia. Plody možno od seba odlíšiť predovšetkým podľa povrchu šupky, keďže nektarínka má šupku hladkú, zatiaľ čo broskyňa má na vonkajšom povrchu drobné chĺpky. Oba plody obsahujú biele alebo žltkasté jadro. Nektarínky s bielym jadrom chutia sladšie, zatiaľ čo žlté jadro obsahuje kyselinu.
Nektarínky pochádzajú z Číny, kde boli považované za obľúbené ovocie cisárov a prvýkrát sa o nich spomínalo v čínskych textoch z 10. storočia. Peržania (dnešní Iránci) predstavili nektarínky Rimanom ako „perzské jablko“ a do Európy ich priniesol Alexander Veľký.
Použitie v strave a aplikácia:
Nektarínky sú všestranné ovocie. Môžu sa jesť čerstvé, pridávať do letných ovocných šalátov, robiť z neich džem, zmrzlinu, limonádu, džús, kompót, ovocný pohár alebo koláč. Možností je veľa.
Použitie na zdravotné účely:
Nektarínky sú zdrojom prírodného vitamínu C, ktorý môže ovplyvniť stav našej pokožky. Zabraňuje vzniku vrások, znižuje viditeľnosť už vyvinutých vrások, zlepšuje celkovú štruktúru pleti a pomáha predchádzať poškodeniu pleti silným slnečným žiarením a znečistením ovzdušia. Vitamín C hrá kľúčovú úlohu pri tvorbe kolagénu, podporného systému našej pokožky.
Nektarínky obsahujú obrovské množstvo vlákniny. Štúdie ukázali, že diabetici 1. typu, ktorí dodržiavajú diétu s vysokým obsahom vlákniny, majú nižšiu hladinu glukózy v krvi. U diabetikov 2. typu sa zlepšila hladina cukru v krvi, lipidov a inzulínu. Jedna stredne veľká nektarínka obsahuje 2 g vlákniny.
Obsah vlákniny, draslíka, vitamínu C a cholínu v broskyniach podporuje zdravie srdca. Zvýšenie príjmu draslíka spolu so znížením príjmu sodíka je najdôležitejšou zmenou stravovania, ktorú môže človek urobiť, aby znížil riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. S vysokým príjmom ovocia a zeleniny súvisí aj zdravá pokožka a vlasy, viac energie, nižšia telesná hmotnosť a nižšie riziko úmrtia.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Ako vynikajúci zdroj silného antioxidantu vitamínu C môžu nektarínky pomôcť predchádzať tvorbe voľných radikálov, o ktorých je známe, že spôsobujú rakovinu.
Nashi je výborným doplnkom jedálnička aj vďaka vysokému obsahu vlákniny – každé ovocie obsahuje 10 g..
Noni obsahuje vysoko rozpustnú vlákninu, ktorá pomáha uľahčiť trávenie. Obsahuje dôležité minerály a..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.