Články a encyklopédie

Nori

Nori

Nori

Vedecký výskum potvrdil, že chemické zlúčeniny nachádzajúce sa v riasach nori majú antikarcinogénne vlastnosti. Nori je ideálnou voľbou na cestovanie, keďže obsahuje množstvo živín. Zoznámte sa s nori a prečítajte si celý popis...

Popis

Nori


Stručný popis:

Nori je druh jedlej morskej riasy, ktorá sa často používa v ázijskej kuchyni. Jeho názov pochádza z japončiny a odkazuje na sušené listy červenej morskej riasy nazývanej porphyra yezoensis a porphyra tenera. Nori sa sušením sfarbí do čierno-zelenej farby. V ázijských krajinách sa často používa na prípravu občerstvenia, ale v Amerike sa tradične používa na prípravu slávneho sushi.


Nori obsahuje veľmi vysoké množstvo vitamínu B12, a preto je obľúbený najmä medzi ľuďmi s vegetariánskou stravou. Riasy sú tiež významným potravinovým zdrojom jódu, ktorého nedostatok môže u detí spôsobiť mentálnu retardáciu, hypotyreózu a zväčšenie štítnej žľazy.


Je bohatá na nenasýtené mastné kyseliny (obsahuje kyselinu linolovú, linolénovú a arachidónovú) a 50% mastných kyselín v morskej riase Nori sú kyseliny EPA. Nori obsahuje aj vysokú koncentráciu inozitolu a cholínu, ktoré sa podieľajú na spaľovaní tukov a vyživujú mozgové bunky.


Indikácie na použitie:
Vedecký výskum potvrdil, že chemické zlúčeniny nachádzajúce sa v riasach nori majú antikarcinogénne vlastnosti. Vedci z laboratória morskej biochemie pri Mie University v Japonsku zistili, že základná strava, do ktorej sa pridávajú riasy nori, zabraňuje tvorbe metastáz v čreve.
Riasa nori sa používa na zlepšenie celkového zdravia a prispieva k lepšiemu pocitu pohody.


Odporúčané použitie:
Vo väčšine prípadov sa nori používa na prípravu nápojov, ale dá sa konzumovať aj v kulinárskych špecialitách – jednou z nich je sushi. Nori a morské riasy vo všeobecnosti sú superpotraviny, ktoré, ak sú pravidelne zaradené do každodennej stravy, môžu prispieť k lepšiemu celkovému zdraviu každého jednotlivca.


Vedľajšie účinky:
Nori obsahuje veľa sodíka, takže dlhodobá konzumácia veľkého množstva morských rias by mohla viesť k chronickému zlyhaniu obličiek, cirhóze a kongestívnemu zlyhaniu srdca. Pokiaľ budeme dodržiavať návod na konzumáciu, tak sa to samozrejme stať nemôže.


Kontraindikácie:
Ľudia užívajúci lieky na krvný tlak by sa mali konzumácii vyhýbať. Jedinci s ochoreniami štítnej žľazy by tiež nemali konzumovať riasy a tehotné a dojčiace mamičky by sa mali pred užívaním poradiť so svojím lekárom.

Vedeli ste?

  • Nori sa tradične používa na výrobu sushi.
  • Jeho použitie je bežnejšie v kórejskej a japonskej kuchyni, ale menej bežné v Číne.
  • Nori bol prvýkrát použitý vo forme pasty.
  • Japonsko je najväčším producentom morských rias nori na svete – v roku 2003 vyrobili až 10 miliárd listov.
  • Nori je bohatý na jód, vitamín A, vitamín C a mangán, ako aj mnoho ďalších vitamínov a minerálov.
  • Má chrumkavú textúru.
  • Tmavšia farba rias nori znamená vyššiu kvalitu produktu.
  • Nori je ideálnou voľbou na cestovanie, keďže obsahuje množstvo živín.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.