Články a encyklopédie

Oliva (Olea europaea)

Oliva (Olea europaea)

Oliva (Olea europaea)

Olivy nám pomáhajú regulovať krvný tlak, znižujú hladinu cholesterolu v krvi, sú bohatým zdrojom vitamínu E, pôsobia ako antioxidant a znižujú následky degeneratívnych ochorení. Spoznajte olivy a prečítajte si celý popis...

Popis

Oliva

Latinský názov:

Olea europaea

Užitočná časť:

Plod, listy, kvet

Iné názvy:

/

 

Všeobecný popis a história:

Oliva je plod stromu nazývaného olivovník. Oliva pochádza zo Stredomoria. Je to malý vždyzelený strom alebo ker. Listy sú strieborno-zelenej farby, 4 až 10 centimetrov dlhé, pretiahnuté a široké. Olivový kvet je malý a biely. Plod (oliva) je malý, veľký 1 až 2,5 centimetra a zberá sa, keď dosiahne zelenú alebo fialovú farbu. Obsahuje jedno semeno.

Olivový olej bol v minulosti považovaný za posvätný. Olivová vetvička bola často symbolom hojnosti, slávy a mieru. V minulosti sa listové vetvy olivovníka rituálne ponúkali božstvám a mimoriadne mocným osobám a ako symbol požehnania sa vetvami korunovali víťazi priateľských hier a krvavých vojen. Dnes sa olivový olej stále používa pri mnohých náboženských obradoch. Olivovník sa v priebehu rokov stal symbolom mieru, radosti, múdrosti, slávy, plodnosti, sily a čistoty.

V starovekom Izraeli sa olivový olej používal v kuchyni a na mnohé iné účely, ako napríklad: na osvetlenie, obdarovanie a pomazanie pre kňazov.

 

Použitie v strave a aplikácia:

Olivový olej sa získava lisovaním olív a v kuchyni má všestranné využitie a výnimkou nie je ani využitie v kozmetike (na prípravu mastí, krémov či na priamu aplikáciu na pokožku). Olivy sa dajú použiť na prípravu zdravých a chutných pokrmov, pridať ich do martini alebo môžu slúžiť ako obloha. Nakrájané olivy možno primiešať do rizota, pridať do mnohých šalátov, urobiť z nich omáčku alebo podávať v kombinácii s paradajkami a cesnakom, keďže chute spolu dokonale ladia.

Olivy sú súčasťou aj tradičných stredomorských jedál, ako je grécky šalát, ciabatta a iné. Určite ste ich už videli na pizzi alebo v kombinácii s cestovinami.

 

Použitie na zdravotné účely:

Konzumácia olív má veľký vplyv na celkové zdravie. Pomáhajú nám regulovať krvný tlak, znižujú hladinu cholesterolu v krvi, sú bohatým zdrojom vitamínu E, pôsobia ako antioxidant, znižujú následky degeneratívnych ochorení (Alzheimerova choroba, nezhubné a zhubné nádory, kŕčové žily), chránia bunkové membrány pred chorobami, zvyšujú plodnosť a zlepšujú funkciu reprodukčného systému a zároveň sú výbornou ochranou proti chudokrvnosti. Obsahujú kyselinu olejovú, ktorá priaznivo ovplyvňuje činnosť srdca.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Konzumácia olív zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní a podpore fungovania imunitného systému a chránia nás predovšetkým pred vznikom chronických vírusových ochorení.

 

 

 
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.