Oliva (Olea europaea)
Olivy nám pomáhajú regulovať krvný tlak, znižujú hladinu cholesterolu v krvi, sú bohatým zdrojom vit..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Vlašské orechy znižujú riziko vzniku rakoviny prostaty a prsníka. Nedávna štúdia zistila, že pravidelná konzumácia vlašských orechov znížila rast rakoviny prostaty o 30-40%. Zoznámte sa s orechom a prečítajte si celý popis...
Popis
Latinský názov:
Juglans regia
Užitočná časť:
Listy, jadrá a šupka
Iné názvy:
vlašský orech
Všeobecný popis a história:
Orech je opadavý strom, ktorý môže dorásť až do výšky 35 metrov. Kmeň môže dosiahnuť priemer až dva metre. Spoznáte ho podľa špirálovito usporiadaných listov, ktoré pozostávajú z menších lístkov. Farba listov je spočiatku červenkastá a zrelý list sa stáva zeleným. Plod sa volá rovnako ako strom. Vonkajšia časť plodu je zelená, na jeseň hnedne a stredná časť stvrdne. Kôra vlašského orecha je hladká, olivovo-hnedej farby. Ide o pomerne náročný rastlinný druh, ktorý vyžaduje slnečné prostredie, aby sa mu darilo.
Vlašské orechy majú bohatú históriu, ktorá siaha niekoľko tisíc rokov dozadu. Sú najstarším známym „stromovým“ zdrojom potravy pre ľudí. Rimania nazývali orech „Jupiterov kráľovský žaluď“.
Anglické vlašské orechy údajne pochádzajú zo starovekej Perzie a používali sa najmä na obchod. Anglické obchodné námorníctvo privážalo vlašské orechy do prístavov po celom svete.
Predpokladá sa, že prvé pestovanie vlašských orechov pochádza z Babylonu (dnes Irak), ale archeologické vykopávky na neolitických náleziskách v juhozápadnom Francúzsku odkryli pražené škrupiny vlašských orechov, čo naznačuje, že vlašské orechy sa v Európe začali konzumovať najmenej pred 8000 rokmi.
Použitie v strave a aplikácia:
Na liečbu rôznych zdravotných problémov si čaj pripravíte tak, že dve čajové lyžičky sušených listov zalejete šálkou vody, prevaríte a necháte niekoľko minút odstáť. Častým spôsobom použitia je aj nálev z orechových listov alebo vonkajšej zelenej škrupiny. Na Slovensku sa často pripravuje aj orechová pálenka, likér a med.
Môžeme ich raňajkovať, keďže sú bohatým zdrojom energie. Vlašské orechy sú tradičnou ingredienciou talianskej a gréckej kuchyne a ľahko sa dajú zaradiť aj do prípravy rôznych jedál.
Použitie na zdravotné účely:
Vlašské orechy obsahujú kyselinu l-arginín, ktorá dokáže zlepšiť zdravie ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami a tiež znížiť riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
Pridanie vlašských orechov do našej každodennej stravy nám môže pomôcť udržať si ideálnu telesnú hmotnosť a zlepšiť reprodukčné zdravie mužov.
Vlašské orechy obsahujú neuroprotektívne zlúčeniny vrátane vitamínu E, folátu, melatonínu a omega-3 mastných kyselín. Výskum ukazuje, že pravidelná konzumácia vlašských orechov môže podporiť zdravie mozgu a u mladších ľudí sa predpokladá, že vlašské orechy podporujú funkciu myslenia.
Zdravé tuky vo vlašských orechoch môžu zmierniť príznaky cukrovky.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Vlašské orechy znižujú riziko vzniku rakoviny prostaty a prsníka. Nedávna štúdia zistila, že pravidelná konzumácia vlašských orechov znížila rast rakoviny prostaty o 30-40%.
Olivy nám pomáhajú regulovať krvný tlak, znižujú hladinu cholesterolu v krvi, sú bohatým zdrojom vit..
Ovos môže zlepšiť citlivosť tela na inzulín. Je to hormón produkovaný pankreasom a je zodpovedný za ..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.