Rakytník (Hippophae rhamnoides Linn)
Pravidelným užívaním rakytníkového oleja možno pre jeho pozitívne účinky a schopnosť čistiť pečeň pr..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Olej z vlašských orechov znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi, čistí krv, znižuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení a je výborný aj na starostlivosť o pleť. Zoznámte sa s olejom z vlašských orechov a prečítajte si celý popis...
Popis
Orechový olej sa získava z:
Názov rastliny:
Vlašský orech
Latinský názov rastliny:
Juglans regia
Iné názvy oleja:
/
Všeobecný popis rastliny a procesu pestovania:
Orech je listnatý strom, ktorý patrí do čeľade orechov. Môže dorásť až do výšky 35 metrov. Najväčšie orechové lesy sú v Kirgizsku, kde sa stromy vyskytujú v takmer čisto orechových lesoch v nadmorskej výške 1 000 - 2 000 metrov nad morom. Spoznáte ho podľa hladkej kôry a striedavo usporiadaných listov. Plod stromu sa nazýva orech a má zelenú farbu, ale na jeseň hnedne a rozštiepi sa a jadro stvrdne.
Z plodov vlašských orechov sa získava orechový olej a najkvalitnejší je orechový olej lisovaný za studena. Jadrá vlašských orechov obsahujú asi 30 % oleja. Ak si chceme kúpiť kvalitný orechový olej, dbáme aj na nápis 100% prírodný, na jeho zlatožltú farbu a charakteristickú vôňu jadier vlašských orechov. Ak je olej pražený alebo lisovaný za tepla, spoznáte ho podľa tmavšej farby.
Každých 100 g oleja poskytuje približne 63,3 g polynenasýtených mastných kyselín, 22,8 g nenasýtených mastných kyselín a 9,1 g nasýtených tukov. Olej neobsahuje cholesterol. Na rozdiel od väčšiny orechov, ktoré majú vysoký obsah nasýtených mastných kyselín, olej z vlašských orechov pozostáva väčšinou z nenasýtených mastných kyselín (72 % celkového tuku), najmä kyseliny alfa-linolénovej (14 %) a kyseliny linolovej (58 %).
Použitie oleja:
Olej z vlašských orechov bol jedným z najdôležitejších olejov, ktoré používali renesanční maliari.
Ide o jedlý olej, ktorý možno použiť aj pri príprave jedál. Má jemnú chuť a vôňu. Kuchári sa väčšinou vyhýbajú používaniu orechového oleja pri varení pri vysokej teplote, pretože môže oslabiť chuť oleja a tiež mu dodať horkú pachuť. Často sa používa na prípravu studených jedál, ako sú šaláty.
Pozitívne vlastnosti má aj pre zdravie, pretože znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi, čistí krv, znižuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení a je výborný aj na starostlivosť o pleť.
Recepty:
Na lahodný šalátový dresing s orechovým olejom potrebujeme:
Vložte všetky ingrediencie do mixéra a dobre ich premiešajte, potom ich uložte do sklenenej nádoby v chladničke. Používame ich ako dresing do všetkých druhov šalátov
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Olej z vlašských orechov sa môže použiť na liečbu plesňových infekcií. Olej z vlašských orechov lisovaný za studena sa môže aplikovať priamo na postihnuté miesto alebo sa môže zmiešať s inými antimykotikami, ako je cesnak.
Pravidelným užívaním rakytníkového oleja možno pre jeho pozitívne účinky a schopnosť čistiť pečeň pr..
Olej zo sibírskej jedle využívajú aj ľudia s úzkostnými a depresívnymi poruchami, pretože je vhodný ..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.