Články a encyklopédie

Dostali ste otravu jedlom?

Dostali ste otravu jedlom?

Dostali ste otravu jedlom?

Príznaky otravy môžu byť mierne alebo extrémne výrazné. Trvajú približne 24 až 36 hodín, ktoré sú zvyčajne dosť bolestivé. Chráňte svoje črevá pred týmito toxínmi. Zistite, ako na to.

Popis

Každý, kto často jedáva jedlo v reštauráciách, sa stretol s otravou jedlom. Symptómy sa môžu objaviť do troch až štyroch hodín po zjedení jedla.

 

Najbežnejšie sú:

  • hnačka,

  • vracanie,

  • bolesť hlavy,

  • zvýšená telesná teplota.

 

Môžu byť mierne alebo extrémne výrazné. Trvajú približne 24 až 36 hodín, ktoré sú zvyčajne dosť bolestivé.

  • Najbežnejšou baktériou, ktorou sa môžete nakaziť konzumáciou jedla, je zlatý stafylokok. Varením sa ničí, no často sa nachádza v ručne pripravenom jedle (zemiakový šalát, sendvič), ktoré sa nechá dlho odstáť pri izbovej teplote.

  • Častá je aj otrava salmonelou.

  • Prítomnosť listérie v mäse môže viesť k stiahnutiu veľkého množstva mäsových výrobkov. Listéria spôsobuje príznaky podobné chrípke a má nezvyčajnú vlastnosť, že sa v tele hostiteľa stáva infekčnou. Pre deti a ľudí s oslabeným imunitným systémom môže byť smrteľná.

  • Botulizmus je spôsobený baktériami nazývanými Clostridium botulinum. Vyskytujú sa najmä v zle uvarených, doma konzervovaných potravinách. Otrava z nich je zriedkavá – je zodpovedná len za jeden zo 400 prípadov otravy jedlom – ale je pravdepodobnejšie, že spôsobí smrť.

 

Existuje množstvo prírodných liekov, ktoré zmierňujú príznaky otravy, skracujú dobu rekonvalescencie a nemajú žiadne škodlivé vedľajšie účinky.

  1. Zázvor

Niektorí lekárnici odporúčajú používať zázvor na liečbu nevoľnosti a zvracania. Pre rýchlejšie vstrebávanie si môžete kúsok koreňa zázvoru priložiť na jazyk a nechať telo absorbovať jeho šťavy. V obchodoch so zdravou výživou si môžete kúpiť aj zázvorové tablety, ktoré sú veľmi účinné.

  1. Aktívne uhlie

Aktívne uhlie je schopné neutralizovať väčšinu toxínov. Je to prírodný liek, keďže sa vyrába z kokosovej škrupiny. Používa sa v prípadoch otravy jedlom alebo predávkovania liekmi (používa sa aj v núdzovej lekárskej starostlivosti). Na grilovanie toto uhlie nepoužívajte!

  1. Koloidné striebro

Keď otravu jedlom spôsobujú baktérie, použite koloidné striebro, ktoré baktérie zabíja. Niektorí ľudia používajú koloidné striebro ako prírodný a netoxický konzervant.

  1. Konope

Konope má široké medicínske využitie. Jednou z jeho úžasných vlastností je schopnosť potlačiť nevoľnosť. Je to užitočné najmä vtedy, keď chorý nemôže prehĺtať. Konope nemá žiadne škodlivé vedľajšie účinky a jeho užívanie je bezpečnejšie ako aspirín. Zlepšuje výkon pľúc u fajčiarov, čím posilňuje srdce a pľúca.

 

Odporúča sa mať doma vždy aspoň jeden z vyššie uvedených prírodných prostriedkov, pretože otrava sa väčšinou neplánuje a môže sa stať kedykoľvek. Stáva sa to náhle a nedáva nám čas nakupovať lieky.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.