Články a encyklopédie

Ovos (Avena sativa)

Ovos (Avena sativa)

Ovos (Avena sativa)

Ovos môže zlepšiť citlivosť tela na inzulín. Je to hormón produkovaný pankreasom a je zodpovedný za mnohé telesné funkcie. Jednou z jeho úloh je premena sacharidov na energiu. Spoznajte ovos a prečítajte si celý popis...

Popis

Ovos

Latinský názov:

Avena sativa

Užitočná časť:

Semená

Iné názvy:

/

 

Všeobecný popis a história:

Ovos je druh obilného zrna, ktorý sa pestuje predovšetkým pre semená. Semeno má rovnaký názov ako rastlina. Vo forme ovsených vločiek alebo rolovaných ovsených vločiek je vhodný na ľudskú spotrebu a jedným z najbežnejších použití je v chove zvierat, kde sa používa ako krmivo pre zvieratá. Druh, ktorý nazývame pestovaný ovos, sa vyvinul z ovsa divého. Zberá sa hlavne v lete a potom sa oddelia zrná od rastlín, ktoré sa extrahujú a vyrábajú sa z nich vločky. Produkcia ovsa je obzvlášť dôležitá v oblastiach s chladnými a vlhkými letami, pretože rastlina lepšie znáša zrážky ako pšenica, raž a jačmeň. Je to jednoročná rastlina, ktorá sa môže vysádzať buď na jeseň (pre neskorý letný zber) alebo na jar (pre skorý jesenný zber).

Pestovanie rastliny začalo asi pred 2000 rokmi v dobe bronzovej v keltských a germánskych oblastiach Európy. Predpokladá sa, že pochádza z burín na poliach iných pestovaných obilnín, vrátane pšenice a jačmeňa.

 

Použitie v strave a aplikácia:

Ovos sa používa na prípravu ovsených vločiek a koláčikov.

Dá sa z neho pripraviť obklad pri problémoch so zhrubnutou pokožkou a pri poškodení kože.

Z ovsa sa dá vyrobiť aj tinktúra alebo olej, ktorý sa používa pri príprave mnohých produktov starostlivosti o pokožku.

 

Použitie na zdravotné účely:

Ovos obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi a môžu tiež spomaliť proces starnutia.

Vláknina je dôležitá pre zdravé trávenie. Ľudia, ktorí často čelia tráviacim problémom, sa ich môžu pokúsiť odstrániť konzumáciou ovsa. Šálka ​​ovsa obsahuje až 8 gramov rozpustnej a nerozpustnej vlákniny a tiež nám pomáha predchádzať nadmernej tvorbe plynov, plynatosti a hnačke.

Ovos môže zlepšiť citlivosť tela na inzulín. Je to hormón produkovaný pankreasom a je zodpovedný za mnohé telesné funkcie. Jednou z jeho úloh je premena sacharidov na energiu. Ovsené vločky majú nízky glykemický index, ktorý pomáha udržiavať normálnu hladinu koncentrácie glukózy. Takže ak máte čo dočinenia s cukrovkou, možno je čas zvážiť začlenenie ovsa do vašej stravy.

Strava s vysokým obsahom vlákniny môže znížiť riziko cukrovky až o 20 %. Cukrovka môže inak spôsobiť problémy so zrakom, únavu, časté močenie a iné vážnejšie problémy.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Ovos má schopnosť zvyšovať hladinu energie, a preto je často na zozname športovcov.

 

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.