Znížte riziko srdcových chorôb!
Zdravé srdce je dôvodom dlhého života. Pozrite si 5 tipov, ako znížiť riziko srdcových chorôb. Buďte..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Ovos môže zlepšiť citlivosť tela na inzulín. Je to hormón produkovaný pankreasom a je zodpovedný za mnohé telesné funkcie. Jednou z jeho úloh je premena sacharidov na energiu. Spoznajte ovos a prečítajte si celý popis...
Popis
Latinský názov:
Avena sativa
Užitočná časť:
Semená
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Ovos je druh obilného zrna, ktorý sa pestuje predovšetkým pre semená. Semeno má rovnaký názov ako rastlina. Vo forme ovsených vločiek alebo rolovaných ovsených vločiek je vhodný na ľudskú spotrebu a jedným z najbežnejších použití je v chove zvierat, kde sa používa ako krmivo pre zvieratá. Druh, ktorý nazývame pestovaný ovos, sa vyvinul z ovsa divého. Zberá sa hlavne v lete a potom sa oddelia zrná od rastlín, ktoré sa extrahujú a vyrábajú sa z nich vločky. Produkcia ovsa je obzvlášť dôležitá v oblastiach s chladnými a vlhkými letami, pretože rastlina lepšie znáša zrážky ako pšenica, raž a jačmeň. Je to jednoročná rastlina, ktorá sa môže vysádzať buď na jeseň (pre neskorý letný zber) alebo na jar (pre skorý jesenný zber).
Pestovanie rastliny začalo asi pred 2000 rokmi v dobe bronzovej v keltských a germánskych oblastiach Európy. Predpokladá sa, že pochádza z burín na poliach iných pestovaných obilnín, vrátane pšenice a jačmeňa.
Použitie v strave a aplikácia:
Ovos sa používa na prípravu ovsených vločiek a koláčikov.
Dá sa z neho pripraviť obklad pri problémoch so zhrubnutou pokožkou a pri poškodení kože.
Z ovsa sa dá vyrobiť aj tinktúra alebo olej, ktorý sa používa pri príprave mnohých produktov starostlivosti o pokožku.
Použitie na zdravotné účely:
Ovos obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi a môžu tiež spomaliť proces starnutia.
Vláknina je dôležitá pre zdravé trávenie. Ľudia, ktorí často čelia tráviacim problémom, sa ich môžu pokúsiť odstrániť konzumáciou ovsa. Šálka ovsa obsahuje až 8 gramov rozpustnej a nerozpustnej vlákniny a tiež nám pomáha predchádzať nadmernej tvorbe plynov, plynatosti a hnačke.
Ovos môže zlepšiť citlivosť tela na inzulín. Je to hormón produkovaný pankreasom a je zodpovedný za mnohé telesné funkcie. Jednou z jeho úloh je premena sacharidov na energiu. Ovsené vločky majú nízky glykemický index, ktorý pomáha udržiavať normálnu hladinu koncentrácie glukózy. Takže ak máte čo dočinenia s cukrovkou, možno je čas zvážiť začlenenie ovsa do vašej stravy.
Strava s vysokým obsahom vlákniny môže znížiť riziko cukrovky až o 20 %. Cukrovka môže inak spôsobiť problémy so zrakom, únavu, časté močenie a iné vážnejšie problémy.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Ovos má schopnosť zvyšovať hladinu energie, a preto je často na zozname športovcov.
Zdravé srdce je dôvodom dlhého života. Pozrite si 5 tipov, ako znížiť riziko srdcových chorôb. Buďte..
Skorocel indický obsahuje zdravú vlákninu, je vhodný pri chudnutí, ktoré spomalí trávenie a následne..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.